Koronarajoitukset iskevät pääkaupunkiseudulla – SM-liigan tilanne synkkenee

HIFK lukeutuu SM-liigan mestarisuosikkeihin.

HIFK lukeutuu SM-liigan mestarisuosikkeihin. (Kuva AOP).

Koronarajoituksia tiukennetaan. Urheilutapahtumia ei ole mahdollista järjestää pääkaupunkiseudulla yleisölle 23.11.-13.12.

JÄÄKIEKKO Koronatilanne on pahentunut pääkaupunkiseudulla ja perjantaina tiedotettiin tiukennuksista yleisötapahtumien järjestämiseen. Ensi maanantaista 23.11. alkaen yli 20 henkilön yleisötilaisuudet kielletään sisätiloissa 13.12. saakka.

Jääkiekon SM-liigassa HIFK joutuu siirtämään kaksi kotiotteluaan. Keskiviikolle 25.11.2020 pelattavaksi merkitty HIFK–SaiPa siirtyy pelattavaksi 5.1.2021. Perjantaille 27.11.2020 pelattavaksi merkitty HIFK–Kärpät siirtyy pelattavaksi 20.1.2021.

KHL:ssä Jokereiden pitäisi pelata Helsingissä Moskovan Dynamoa vastaan 24.11. ja Salavat Julajev Ufaa vastaan 2.12. Nämä pelit pelataan tyhjille katsomoille.

Jokereiden taloudelle tai toiminnalle ottelusiirroilla ei sinänsä ole merkitystä. Seuran rahoitus tulee kuitenkin venäläisestä nikkelibisneksestä. Jokereiden omistajalle seuran vuosibudjetin rahoituksessa kyse on käytännössä yhtä suuresta investoinnista kuin tavalliselle kansalaiselle suklaapatukan ostamisesta kaupasta.

Sen sijaan SM-liigaseurojen taloudelle koronapandemia tekee tuhoisaa jälkeä. Ottelutapahtumat ovat budjeteissa merkittävässä roolissa. Koronarajoitusten takia seurojen talous ottaa kovia iskuja.

SaiPa ja JYP lomauttivat loppuvuodeksi valmennusjohtonsa ja leikkasivat pelaajien palkkoja. HIFK ilmoitti tällä viikolla päässeensä yhteisymmärryksessä sopimukseen henkilöstönsä palkkojen vapaaehtoisesta alentamisesta.

Juttuvinkki: Leijonat oli pilata vuosisadan jääkiekkoihmeen – ”Jos nyt häviätte noille suomalaisille…”

Venäjällä on tehty periaatepäätös siitä, että KHL-kausi viedään läpi, vaikka koronapandemia jyllää maassa kovilla kierroksilla. Tosin rajoituksia on tiukennettu ja SKA Pietari joutuu jatkossa pelaamaan kotiottelunsa ilman yleisöä.

Jokerit on joutunut noudattamaan Suomen viranomaisten asettamia koronakaranteeneja. Useita otteluita on jouduttu siirtämään. Läntisen konferenssin kärkijoukkue TsSKA Moskova on pelannut kahdeksan ottelua Jokereita enemmän.

KHL:n rahoitus on kuitenkin turvattu niin kauan kuin Venäjän valtiojohto haluaa. SM-liiga taas on täysin riippuvainen kuluttajamarkkinoista.

Vaikka seurat tekevät rajusti tappiota, ei SM-liiga kuitenkaan voi keskeyttää kauttaan. Jos niin tehtäisiin, joutuisi SM-liiga maksamaan rahakkaasta tv-sopimuksestaan Telialle isoja korvauksia. Tämä tietäisi SM-liigassa isoa konkurssiaaltoa.

Kansainvälinen jääkiekkokausi 2020-2021 keskittyy kevääseen saakka vahinkojen minimointiin. Seuraavalla kaudella keskitytään sitten jälleenrakennukseen, jos koronarokote saadaan käyttöön. Vaikka kausi 2021-2022 pelattaisiin normaalisti, on täysin mahdollista, että tämän kauden jälkeen SM-liigassa koetaan konkursseja.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Kansainvälinen jääkiekkoliitto jahkailee Valko-Venäjän kanssa – syy on selvä

Kommentoi Facebookissa