Koronaviruksen omikron XBB.1.5 -alalinjaa havaittu myös Suomessa – tunnetaan myös Kraken-nimellä

Tällä hetkellä kyseisen viruksen ei kuitenkaan tiedetä aiheuttavan muita omikronvirusmuunnoksia vakavampaa tautia. (Kuvituskuva Fotolia)

Kyseisten alalinjan virusten arvioidaan tarttuvan herkästi ja väistävän tehokkaasti immuunisuojaa.

KORONAVIRUS Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen seurannassa on tehty ensimmäinen havainto koronaviruksen omikronvariantin XBB.1.5 -alalinjan viruksista Suomessa.

Omikron XBB.1.5 -alalinjaa havaittiin ensimmäisen kerran lokakuussa 2022 Yhdysvalloissa, jossa se on levinnyt voimakkaasti. Sen jälkeen sitä havaittu myös Iso-Britanniassa sekä useissa EU/ETA-alueen maissa. Kyseisestä alalinjan viruksesta on käytetty myös Kraken-nimitystä.

– Oli odotettavissa, että kyseistä virusmuunnosta löytyy ennen pitkää myös Suomesta. XBB.1.5-alalinjan virusten arvioidaan tarttuvan herkästi, ja kuten tällä hetkellä Suomessa kiertävät omikron variantit, XBB.1.5 väistää tehokkaasti immuunisuojaa. Tällä hetkellä sen ei kuitenkaan tiedetä aiheuttavan muita omikronvirusmuunnoksia vakavampaa tautia, ja rokotesuoja vakavaa tautia vastaan on säilynyt erinomaisena varianteista riippumatta, sanoo THL:n johtava asiantuntija Carita Savolainen-Kopra.

THL seuraa eri koronavirusvarianttien esiintymistä Suomessa niin sanotulla kokogenomisekvensoinnilla. Sen avulla määritetään otoksena väestössä kiertävien virusten linjat sekä niissä esiintyvät mutaatiot. Tulokset raportoidaan tartuntatautirekisteriin sekä koosteena THL:n verkkosivuilla 2–3 viikon viiveellä näytteenotosta.

Lue myös: THL:n turvallisuusseuranta selvitti – kuolleisuus ei ole lisääntynyt koronarokottamisen jälkeen

Kommentoi Facebookissa