Koronavirusepidemian kiihtyminen jatkuu – tilanne huonontunut erityisesti Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella

Sovellus nopeuttaa virukselle altistuneiden tavoittamista ja tartuntaketjujen katkaisemista.

Koronavilkku-sovellus nopeuttaa virukselle altistuneiden tavoittamista ja tartuntaketjujen katkaisemista. (Kuva THL)

THL:n mukaan alueelliset torjuntatoimet ovat avainasemassa tartuntojen leviämisen estämiseksi.

KORONAVIRUS Uusien koronavirustapausten määrä on Suomessa noussut viikoittain merkittävästi viimeisen kuukauden ajan. THL kertoo, että mittareista sekä seitsemän että 14 vuorokauden ilmaantuvuudet sekä positiivisten näytteiden osuus testatuista näytteistä ovat huolestuttavasti kasvaneet.

Erityisesti Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella epidemiatilanne on huonontunut nopeasti. Viikolla 39 HUS:n alueella todettiin uusia tapauksia yhteensä 425, kun edellisellä viikolla niitä oli 226. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin siirtyminen kiihtymisvaiheeseen on todettu 24. syyskuuta pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmässä.

Valtakunnallisesti tautitilanne näyttää olevan kiihtymässä. Tilanne selittyy pitkälti HUS:n alueen epidemiatilanteesta. Samanaikaisesti osassa Suomea epidemiatilanne on edelleen rauhallinen.

Viime viikkojen aikana on todettu yhä enemmän kotimaisia laajempia tartuntaryppäitä ja joukkoaltistumisia, jotka ovat johtaneet jatkotartuntoihin Uusista tapauksista suurin osa liittyy jo aiemmin tiedossa olleisiin, eri puolilla maata ilmenneisiin tartuntaketjuihin. Kaikki tapaukset pyritään edelleen selvittämään mahdollisimman huolellisesti.

Juttuvinkki: Lentoaseman koronakoirat löysivät jo ensimmäiset tartunnat – taitavin oppi tunnistamaan hajun minuuteissa

Viikolla 39 koko maassa tartunnanlähde jäi epäselväksi noin puolessa todetuista tapauksista. Suuri osa epäselvistä tapauksista on HUS:n alueella, missä kaikista tapauksista noin kahdessa kolmasosassa tartunnanlähde on tuntematon. Muualla maassa tartunnanlähde on epäselvä noin viidenneksessä tautitapauksista.

Tartuntoja on tapahtunut niin perhepiirissä, yksityisissä juhlissa, työpaikoilla, harrastuksissa kuin oppilaitoksissakin. Hyvin harva altistuminen kouluissa tai päiväkodeissa on johtanut jatkotartuntoihin. Lukuisten tartuntojen alkulähde on ravintoloissa tapahtuneet joukkoaltistumiset. Vain alle 5 prosenttia tartunnoista on tullut Suomen ulkopuolelta.

Nuorten ja nuorten aikuisten osuus tapausmääristä on nyt suurempi kuin keväällä. Viikolla 39 kaikista tapauksista yli 70 prosenttia on todettu alle 50-vuotiailla, ja noin 45 prosenttia alle 30-vuotiailla.  Viimeisen seurantaviikon aikana tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin 686 uutta tapausta, kun edellisellä viikolla uusia tapauksia ilmoitettiin 463.

Suomessa on 30.9.2020 mennessä todennettu 9 992 koronavirustapausta. Tautiin liittyviä kuolemia on raportoitu 344. Parantuneita arvioidaan olevan noin 8 100, mikä on yli 80 prosenttia todetuista tartuntatapauksista. Sairaalahoidossa oli yhteensä 19 potilasta, joista neljä tehohoidossa.

Lue myös: Useita koronatartuntoja pohjoisesta todettu eri puolilla Suomea – tartunnan saaneet asuvat 14 eri kunnassa

Kommentoi Facebookissa