Metsäteollisuus irtautuu työehtosopimuksista – työehdoista sopiminen siirtyy yritystasolle

Metsäteollisuudella on Suomessa yli 150 tehdasta, jotka tarjoavat työtä noin 140 000 ihmiselle.

Metsäteollisuudella on Suomessa yli 150 tehdasta, jotka tarjoavat työtä noin 140 000 ihmiselle. (Kuva Fotolia)

Yritykset voivat tulevaisuudessa sopia yhdessä henkilöstönsä kanssa palkoista ja työvuoroista.

TALOUS Metsäteollisuus ry:n hallitus on tänään päättänyt työelämäuudistuksesta, joka on sen mukaan osa toimialan päivitettyä strategiaa. Metsäteollisuus ry irtautuu työehtosopimustoiminnasta, ja työehdoista sopiminen siirtyy yritystasolle.

– Rakennamme uutta sopimisen kulttuuria, koska haluamme, että Suomi ja suomalainen metsäteollisuus menestyvät myös tulevaisuudessa. Toimialan erilaisten ja erilaisessa tilanteessa olevien yritysten tarpeisiin pystytään nykyistä paremmin vastaamaan yritys- ja tuoteryhmätason työehdoilla, Metsäteollisuus ry:n hallituksen puheenjohtaja, Metsä Groupin pääjohtaja Ilkka Hämälä sanoo.

Yritykset voivat tulevaisuudessa sopia yhdessä henkilöstönsä kanssa palkoista, työvuoroista ja kaikista sellaisista työehdoista, joista sopimista ei ole lailla rajoitettu. Yritykset suunnittelevat ja rakentavat uudenlaiset sopimisen tavat omista lähtökohdistaan, mutta Metsäteollisuuden mukaan kunnioittavat henkilöstönsä oikeutta järjestäytyä omista lähtökohdistaan.

Työntekijöiden järjestäytymisvapauteen tai ammattiyhdistystoimintaan uudistus ei vaikuta.

Juttuvinkki: Metsäteollisuus ja Paperiliitto hyväksyivät sovintoehdotuksen – kikyn korvauksena tehtaille 24 tuntia lisää käyntiaikaa juhannuksena

– Metsäteollisuuden henkilöstö on sitoutunutta ja ammattitaidoltaan maailman huippuluokkaa. Yrityksissä ja tehtaiden porttien sisällä ymmärretään parhaiten liiketoiminnan tilanne, ja osataan siihen vastata, Hämälä korostaa.

Uudistuksen taustalla on Metsäteollisuus ry:n pitkäaikainen tavoite työehtosopimusten rakenteellisesta kehittämisestä, mikä ei ole liittokierroksilla eikä aiemman keskitetyn neuvottelujärjestelmän aikana edennyt. Valtakunnallinen, järjestöjen välinen sopimusjärjestelmä vastaa Metsäteollisuuden mielestä heikosti erilaisissa markkina- ja taloustilanteissa olevien yritysten, niiden liiketoiminta-alueiden ja yksittäisten tehtaiden tarpeisiin.

Uudistuksen siirtymäaika on pitkä, sillä toimialan nykyiset työehtosopimukset ovat voimassa sopimusalasta riippuen 15–27 kuukautta. Metsäteollisuus ry vastaa sopimusosapuolena nykyisistä työehtosopimuksista niiden päättymiseen asti.

Metsäteollisuudella on Suomessa yli 150 tehdasta, jotka tarjoavat kotimaisessa arvoketjussa työtä noin 140 000 ihmiselle. Toimialan osuus maamme tavaraviennistä on noin viidennes, mikä tarkoittaa vuositasolla lähes 13 miljardia euroa vientituloja. Yhteiskunnalle metsäteollisuus tilittää joka vuosi välilliset vaikutukset huomioiden verotuloja noin 3,9 miljardia euroa.

Lue myös: Selvitys osoittaa – metsäteollisuus on pystynyt vähentämään CO2-päästöjään muuta Suomea nopeammin

Kommentoi Facebookissa