Lentoaseman koronakoirat löysivät jo ensimmäiset tartunnat – taitavin oppi tunnistamaan hajun minuuteissa

Koronakoirien nelikko ohjaajiensa kanssa Helsinki-Vantaalla.

Koronakoirien nelikko ohjaajiensa kanssa Helsinki-Vantaalla. (Kuva Henri Juvonen/ Finavia)

Koronakoirat tunnistavat viruksen aiemmin kuin laboratoriotestit.

KORONAVIRUS Koronakoirat ovat tällä viikolla päässeet työn touhuun Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Koiran tarkan nenän toivotaan auttavat covid-19-tapausten aiempaa nopeammassa löytämisessä. Vantaan kaupunki uskoo koirien olevan tehokas toimenpide terveysturvallisuuden kehittämisessä.

Vantaan kaupungin sosiaali- ja terveystoimen apulaiskaupunginjohtaja Timo Aronkytö uutisoi Twitterissä, että toiminta on tuonut jo tuloksia.

”Koirat löytäneet jo ensimmäiset #COVID19 tautia kantavat matkustajat. Työ jatkuu.”

Myös Finavia on toivottanut koronakoirat tervetulleiksi Helsinki-Vantaan lentoasemalle. Yhtiö on tyytyväinen, että Vantaan kaupunki testaa uusia ja tehokkaita keinoja koronapandemian hillitsemiseksi.

– Käynnistynyt pilotti on ainutlaatuinen, ja olemme edelläkävijöiden joukossa. Tietojemme mukaan millään muulla lentoasemalla ei ole näin laajasti kokeiltu koronaviruksen testaamista hajukoirien avulla. Olemme iloisia Vantaan kaupungin aloitteesta. Tämä voi olla jälleen yksi askel eteenpäin covid-19-taudin hillitsemiseksi, sanoo lentoasemanjohtaja Ulla Lettijeff Finaviasta.

Koronakoira haistelee näytettä ohjaajansa opastuksella.
Koronakoira haistelee näytettä ohjaajansa opastuksella. (Kuva Finavia)

Koronavirus on koirille helppo tunnistaa ja tulokset ovat hyviä. Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisen tiedekunnan tutkimusryhmän alustavissa tutkimuksissa on selvinnyt, että koira pystyy haistamaan viruksen lähes sadan prosentin varmuudella. Koirien on mahdollista erottaa koronatartunta jopa päiviä ennen oireiden puhkeamista. Tähän eivät laboratoriotestit pysty.

Koirat havaitsevat koronaviruksen huomattavasti pienemmästä virusmäärästä kuin yleisesti terveydenhuollossa käytettävät PCR-testit. Ero on suuri, sillä koira tarvitsee 10–100 molekyyliä haistaakseen viruksen, kun taas testilaitteet tarvitsevat 18 000 000 molekyyliä löytääkseen sen.

Helsinki-Vantaan koronakoirat kouluttaa Wise Nose. Tutkimusryhmän start-up Nose Academy pyörittää toimintaa lentoasemalla. Jatkossa haistelu saattaa siirtyä virkakoirien tehtäväksi. Virallinen koronatestaus virkakoirien avulla voidaan aloittaa vasta, kun lakimuutos mahdollistaa sen.

– Teemme Tullin kanssa yhteistyötä sen varalta, että toiminta siirtyisi tulevaisuudessa Tullille, kertoo Helsingin yliopiston Dogrisk-ryhmän tutkimuskoordinaattori ja Wise Nose -yhdistyksen toiminnanjohtaja Susanna Paavilainen.

Juttuvinkki: Helsinki-Vantaan lentoasemalla testatuista yhdellä prosentilla on löytynyt koronavirustartunta

Helsinki-Vantaan koronakoirien tekemässä testissä käyvä ei pääse suoraan koronakoiran nuuhkittavaksi, vaan koira työskentelee omassa kopissaan. Testiin tuleva pyyhkäisee ihoaan näytelapulla ja pudottaa sen kuppiin.

Koiran työ alkaa, kun lapun sisältävä kuppi annetaan sen nuuhkittavaksi. Menettely suojaa myös koiranohjaajia tartunnoilta. Näyte annetaan anonyymisti. Jos testin tulos on positiivinen, matkustaja ohjataan lentoasemalla sijaitsevalle Vantaan kaupungin terveysinfopisteelle.

Tulevaisuudessa lentoasemalla työskentelee neljä koiraa vuoron aikana. Työvuorot etenevät koirien ehdoilla. Koulutuksessa on yhteensä 10 koiraa.

– Koirat tarvitsevat lepoa välillä. Kaksi on töissä ja kaksi lepää. Palvelu on tarkoitettu ensisijaisesti ulkomailta saapuville matkustajille, kertoo Paavilainen.

Lähes kaikille koirille hajuerottelu on tuttua entisestään. Koronan tunnistamisen oppiminen riippuu koiran taustasta. Yksi Helsinki-Vantaalle työskentelevistä koronakoirista on vinttikoirasukuinen Kössi, 8, joka oppi hajun tunnistamisen ja erottelun jopa seitsemässä minuutissa.

– Kaikki koirat eivät siihen pysty, koska ne työskentelevät eri tavalla. Kössillä on pitkä historia biologisten näytteiden tunnistamisessa.

  • Lähde Finavia

Lue myös: Koira haistaa koronaviruksen – yltää jopa luotettavampiin tuloksiin kuin laboratoriokokeet

Kommentoi Facebookissa