Koronavirus moukaroi urheilutapahtumia – Rukalla hypätään ja hiihdetään ilman yleisöä

Olympiavoittaja ja maailmanmestari Iivo Niskanen tähtää kaudella 2019-20 maailmancupin kokonaiskisan voittoon.

Olympiavoittaja ja maailmanmestari Iivo Niskanen on Suomen hiihdon merkittävin tähti. (Kuva AOP)

Ruka Nordic järjestetään marraskuun lopulla ilman yleisöä.

HIIHTO Rukalla järjestetään perinteiseen tapaan maastohiihdon, yhdistetyn ja mäkihypyn maailmancupin osakilpailut 27.-29. marraskuuta. Tosin tänä vuonna Ruka Nordic-kilpailuihin ei tosin päästetä yleisöä.

Koronapandemia ei ota laantuakseen. Vaikka tilanne voisi parissa kuukaudessa kohentua, ovat järjestäjät päättäneet, että tapahtuma järjestetään ilman yleisöä.

– Punnitsimme hallituksessa hyvin tarkkaan asiaa ja huolellisen harkinnan jälkeen päädyimme tähän ratkaisuun, joka on mielestämme järkevin sekä yleisön että urheilijoiden kannalta. Päätös on linjassa tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikon kanssa käymiemme keskustelujen ja häneltä saamiemme kommenttien kanssa, kertoo kisajärjestäjä Kuusamon Erä-Veikkojen hallituksen puheenjohtaja Matti Heikkilä tiedotteessa.

Hiihtoliitto hyväksyy Kuusamon Erä-Veikkojen ratkaisun.

– Järjestelyoikeuksien omistajana Suomen Hiihtoliitto kunnioittaa paikallisorganisaation päätöksiä terveysturvallisuuden takaamiseksi, ja kisojen järjestely kokonaisuudessaan jatkuu kohti mahdollisimman normaalia kilpailukautta. Kokonaisuutta ohjaavat lopulta FIS:n kalenteripäätökset, toteaa Hiihtoliiton toiminnanjohtaja Ismo Hämäläinen.

Juttuvinkki: Marja-Liisa Kirvesniemi oli ”someraivon” kohde jo kauan ennen someaikaa

Hiihdon maailmancupin kausi päättyi viime maaliskuussa samoihin aikoihin, kun koronapandemia levisi Euroopassa johtaen eri maissa merkittäviin kokoontumisrajoituksiin. Suomessa tilanne helpotti kesällä, mutta viime viikkoina koronatartuntojen määrä on jälleen ollut kasvussa.

Urheilutapahtumiin on Suomessa päästetty yleisöä kesäkuusta alkaen rajoitetusti. Sallittu määrä on 500 katsojaa yhdessä katsomolohkossa.
Kansainvälisissä urheilutapahtumissa on noudatettu toisenlaisia sääntöjä. Euroopan Jalkapalloliitto UEFA on määrännyt, että jalkapallon maaottelut ja kansainväliset seurajoukkuepelit pelataan toistaiseksi tyhjille katsomoille.

Joulukuussa Helsingissä ohjelmassa ollut salibandyn MM-turnaus on siirretty vuoteen 2021. Koripallon EM-karsintaottelut pelataan kuplassa. Mahdollisesti koriksen karsintapelejä pelataan Suomessa, mutta tyhjille katsomoille.

Ruka Nordicin järjestäminen ilman yleisöä tuo kisajärjestäjille tietysti isoja tappioita. Tapahtumaa ei ole varaa kuitenkaan perua, koska samalla pitäisi luopua tv-tuloista ja tappio olisi vieläkin suurempi.

Teksti Otto Palojärvi

LUE MYÖS: Korona myllää KHL:ssä – SM-liigakin alkaa epävarmoissa tunnelmissa

Kommentoi Facebookissa