Koronavuosi ei korostunut lastensuojelun tilastoissa – vaikutusten odotetaan näkyvän vasta viiveellä

Koronaepidemian vaikutusta lastensuojelun tarpeeseen on tilastojen valossa vielä liian aikaista arvioida.

Koronaepidemian vaikutusta lastensuojelun tarpeeseen on tilastojen valossa vielä liian aikaista arvioida. (Kuva Fotolia)

Koronaepidemian uskotaan kuitenkin lisänneen lastensuojelun tarvetta.

LASTENSUOJELU Lastensuojelun keskeiset tunnusluvut ovat pysyneet vuoden 2019 tasolla. Lastensuojeluilmoitusten määrä vuonna 2020 lisääntyi neljä prosenttia ja kiireellisesti sijoitettujen lasten kolme prosenttia eli määrät lisääntyivät hieman.

Kummankin indikaattorin kasvu oli kuitenkin maltillisempaa kuin vuonna 2019. Lastensuojelun avohuollon piirissä olevien lasten määrä jatkoi vähenemistä kuudella prosentilla vuonna 2020. Myös uusien huostaanottojen määrä väheni vuoden 2019 tapaan yhdeksän prosenttia.

Tehtyjen selvitysten perusteella lastensuojelun asiakkaana olevien perheiden elämäntilanteisiin liittyvät haasteet sekä lastensuojelun asiakkaiden tuen tarve ovat kuitenkin lisääntyneet koronaepidemian takia.

Keskeiset lastensuojelun tunnusluvut.
Keskeiset lastensuojelun tunnusluvut. (Kaavio THL)

– Johdon ja työntekijöiden kokemus on, että tarve on lisääntynyt. Myös jo asiakkaana olevien tilanteet ovat vaikeutuneet, mikä on heijastunut kasvaneena työmääränä, kertoo THL:n erikoistutkija Pia Eriksson.

Koronaepidemian vaikutusta lastensuojelun tarpeeseen on lastensuojelutilastojen valossa vielä liian aikaista arvioida.

– Perheiden elämäntilanteiden vaikeutuminen ja ongelmien kasautuminen näkyvät lastensuojelussa vasta viiveellä. Tästä syystä koronan todellisia vaikutuksia voidaan arvioida vasta seuraavien vuosien aikana, Eriksson sanoo.

– Toki on yllättävää, että tarpeen kasvu ei näy tilastoissa. On myös mahdollista, että vuositilastot piilottavat taakseen esimerkiksi kevään vähäisen ja syksyn runsaamman lastensuojeluilmoitusten määrän, pohtii THL:n erityisasiantuntija Martta Forsell.

Lue myös: Koronapandemia vei lastensuojelun verkkoon – lapset hakivat apua SOS-Lapsikylän chatista yli 20 000 kertaa

Kommentoi Facebookissa