TERVEYS Koti- ja vapaa-ajan tapaturman taustalla on useimmiten kiire, väsymys tai huolimattomuus. Näin arvioi yli 60 prosenttia THL:n tapaturmatutkimukseen vastanneista. Kiire vaikuttaa erityisesti 20–54-vuotiaiden kotitapaturmiin.
– Ruuhkavuosien tiivis elämänrytmi voi näkyä tapaturmissa. Vaikka tapaturma on aina monien tekijöiden summa, niin loukkaantumisen vaara on kiireessä suurempi. Ensimmäinen askel kohti turvallisempaa arkea on tiedostaa riski, sanoo erikoistutkija Persephone Doupi THL:sta.
Suomalaiset tapaturmien uhreina 2017 -otostutkimukseen otti osaa lähes 7 000 yli 20-vuotiasta. Tutkimus sisältää tietoa eri tapaturmatyypeistä koti- ja vapaa-ajan tapaturmista työtapaturmiin.
Kaatumiset ja putoamiset ovat yleisimpiä tapaturmia niin kodeissa, työpaikoilla kuin liikkuessa. Varsinkin ikääntyneillä kaatumiset ovat vakavia ja johtavat usein sairaalahoitoon tai jopa kuolemaan. Ne eivät silti ole vain ikäihmisten ongelma.
– Kaatumisista johtuvat hoitojaksot sairaaloissa alkavat lisääntyä jo 45-vuotiailla. Kaatumisten ehkäisy pitäisi ottaa vakavasti viimeistään keski-iän lähestyessä, Doupi toteaa.
Fyysisiä vammoja aiheuttavia tapaturmia sattuu vuodessa arviolta 1,5 miljoonaa, kun huomioidaan lievimmätkin vammat. Vaikka tapaturmasta selvitään useimmiten kotikonstein, 20 vuotta täyttäneille aiheutuu niistä arviolta 400 000 lääkärikäyntiä vuodessa, mikä on reilusti yli tuhat päivässä.
– Hyvä tasapaino ja lihaskunto, kiireen välttäminen ja keliin sopivat kengät, hän luettelee keinoja kaatumisten ehkäisyyn.

Kommentoi Facebookissa