Koti on edelleen vaarallinen paikka – kaatuminen ylivoimaisesti yleisin tapaturma

Varsinkin ikääntyneillä kaatumiset ovat vakavia ja usein johtavat sairaalahoitoon tai jopa kuolemaan.

Varsinkin ikääntyneillä kaatumiset ovat vakavia ja johtavat usein sairaalahoitoon tai jopa kuolemaan. (Kuva Fotolia)

Fyysisiä vammoja aiheuttavia tapaturmia sattuu vuodessa arviolta 1,5 miljoonaa kertaa.

TERVEYS Koti- ja vapaa-ajan tapaturman taustalla on useimmiten kiire, väsymys tai huolimattomuus. Näin arvioi yli 60 prosenttia THL:n tapaturmatutkimukseen vastanneista. Kiire vaikuttaa erityisesti 20–54-vuotiaiden kotitapaturmiin.

– Ruuhkavuosien tiivis elämänrytmi voi näkyä tapaturmissa. Vaikka tapaturma on aina monien tekijöiden summa, niin loukkaantumisen vaara on kiireessä suurempi. Ensimmäinen askel kohti turvallisempaa arkea on tiedostaa riski, sanoo erikoistutkija Persephone Doupi THL:sta.

Suomalaiset tapaturmien uhreina 2017 -otostutkimukseen otti osaa lähes 7 000 yli 20-vuotiasta. Tutkimus sisältää tietoa eri tapaturmatyypeistä koti- ja vapaa-ajan tapaturmista työtapaturmiin.

Kaatumiset ja putoamiset ovat yleisimpiä tapaturmia niin kodeissa, työpaikoilla kuin liikkuessa. Varsinkin ikääntyneillä kaatumiset ovat vakavia ja johtavat usein sairaalahoitoon tai jopa kuolemaan. Ne eivät silti ole vain ikäihmisten ongelma.

– Kaatumisista johtuvat hoitojaksot sairaaloissa alkavat lisääntyä jo 45-vuotiailla. Kaatumisten ehkäisy pitäisi ottaa vakavasti viimeistään keski-iän lähestyessä, Doupi toteaa.

Fyysisiä vammoja aiheuttavia tapaturmia sattuu vuodessa arviolta 1,5 miljoonaa, kun huomioidaan lievimmätkin vammat. Vaikka tapaturmasta selvitään useimmiten kotikonstein, 20 vuotta täyttäneille aiheutuu niistä arviolta 400 000 lääkärikäyntiä vuodessa, mikä on reilusti yli tuhat päivässä.

– Hyvä tasapaino ja lihaskunto, kiireen välttäminen ja keliin sopivat kengät, hän luettelee keinoja kaatumisten ehkäisyyn.

Tapaturmiin johtavat syyt tutkimuksen mukaan.
Tapaturmiin johtavat syyt tutkimuksen mukaan. (Kaavio THL)

Tapaturmista lyhyesti

Tapaturmien aiheuttamat vammat olivat useimmiten mustelmia, ruhjeita tai haavoja. Poikkeuksena liikuntatapaturmat, jossa yleisimpiä olivat nyrjähdykset, venähdykset ja sijoiltaanmenot.

Kotiympäristössä tapaturmia sattuu eniten pihalla tai terassilla ja toiseksi eniten keittiössä.

Suurin osa kotona ja vapaa-ajalla sattuvista tapaturmista on kaatumisia ja putoamisia. Lisäksi käy vahinkoja veitsien ja muiden terävien esineiden kanssa.

Tapaturmista kolme prosenttia oli liikenneonnettomuuksia. Näistä yli puolet sattui polkupyöräilijöille.

Kommentoi Facebookissa