Kotimainen peruna on loistavaa lähiruokaa – ja mikä parasta, varsin ekologinen valinta

Hyrskypotut kulhossa maistuvat niin lämpimänä kuin kylmänäkin.

Hyrskypotut kulhossa maistuvat niin lämpimänä kuin kylmänäkin. (Kuva Maa- ja kotitalousnaisten Keskus/ Sami Piskonen)

Peruna halutaan takaisin lautaselle: se on maukas, edullinen, ravitseva ja monipuolinen.

RUOKA Perunan arvostus ja kulutus on laskenut Suomessa. Sitä syödään enää vain noin 50 kiloa henkeä kohti vuodessa.

Ruoka-, ravitsemus- ja kotitalousneuvonnan kehityspäällikkö Marita Suontausta Maa- ja kotitalousnaisten Keskuksesta kannustaa nostamaan arkisena pidetyn perunan takaisin lautasille.

– Perunan käyttö on vähentynyt selvästi, kun riisi, nuudelit ja pasta ovat vallanneet ruokavaliotamme. Ravitsemuksellisesti peruna kuitenkin päihittää ne muun muassa C-vitamiinin ja kivennäisaineiden osalta.

Monien mittareiden mukaan peruna on myös varsin ekotehokas ruoka-aine.

– Perunan käytön lisääminen on helppo ilmastoteko. Perunan vesi- ja hiilijalanjälki on huomattavasti pienempi kuin riisin. Kotimaisen tuoreen perunan, puolivalmisteiden ja pakasteiden kuljetusmatkat jäävät yleensä kohtuullisiksi. Perunan suurin ’ympäristötaakka’ useimmiten aiheutuu sen kypsennyksestä, Suontausta kertoo.

Juttuvinkki: Kokkaa kalaa lasten kanssa – kirjolohi ja spagetti sekä fish & chips ovat hauskaa puuhaa

Hyvä peruna on unohtumaton herkku sellaisenaan. Varsinkin kesän ensimmäiset perunat herkutellaan usein ihan vaan voilla ja tillillä aateloituna sekä kenties sillipalojen saattelemana.

– Peruna taipuu moneen, siitä syntyy suolaisia ja makeita herkkuja, myös leivonnaisia. Oikean perunan valintaan kannattaa paneutua, sillä väärä peruna pilaa helposti koko ruokalajin. Esimerkiksi uusista perunoista on turha tehdä muusia, niistä tulee helposti liisteriä, Suontausta neuvoo.

Parhaiten kuhunkin käyttötarkoitukseen sopivat perunat löydät seuraamalla pussien väritunnisteita ja irtoperunan ohjekylttejä.

Maa- ja kotitalousnaiset on jo pitkään kampanjoinut kotimaisen perunan käytön ja arvostuksen lisäämiseksi. Ohessa muutama maistuva ruokaohje, keitä uusia perunoita suosiolla reilusti ja käytä ylijääneet perunat salaattiin tai suupaloiksi!

Viimeistele suupalaperunat pursottamalla tai lusikoimalla seoksesta nokareita perunaviipaleille ja koristele.
Viimeistele suupalaperunat pursottamalla tai lusikoimalla seoksesta nokareita perunaviipaleille ja koristele. (Kuva Maa- ja kotitalousnaisten Keskus/ Kati Laszka)

Perunasuupalat

noin 15 kpl

5 keitettyä varhaisperunaa

75 g savuporoa, kylmäsavuhärkää tai kylmäsavukirjolohta

1 tlk (120 g) smetanaa

100 g maustettua tuorejuustoa (esim. pippuri, yrtti, piparjuuri)

2 rkl silputtua persiljaa tai tilliä

Koristeeksi:

persiljaa, tilliä tai muuta yrttiä

1 Silppua savuliha tai kala veitsellä hienoksi.

2 Vatkaa smetanaa hetki. Lisää joukkoon tuorejuusto ja muut aineet ja sekoita hyvin.

3 Viipaloi perunat paksuiksi viipaleiksi.

4 Pursota tai lusikoi seoksesta nokareita perunaviipaleille ja koristele.

Hyrskypotut

4:lle

12–16 kpl (800 g) uusia perunoita

1–2 kesäsipulia varsineen

1 dl silputtua ruohosipulia

1 prk (150 g) ranskankermaa

25 g voita

1 tl suolaa

ripaus mustapippuria

1 Keitä uudet perunat suolalla maustetussa vedessä.

2 Valmista sillä välin hyrskykastike: Silppua sipulit varsineen, lisää ruohosipulisilppu, ranskankerma, suola ja mustapippuri.

3 Kun perunat ovat kypsiä kaada niistä vesi pois.

4 Lisää kuumien perunoiden joukkoon voi sekä hyrskykastike. Laita kansi takaisin perunakattilan päälle ja ravista hetki voimakkaasti, niin että perunat hieman hajoavat ja kastike sekoittuu perunoihin.

Hyrskypotut maistuvat niin lämpimänä kuin kylmänäkin. Tarjoa esimerkiksi vihreän salaatin, graavi- tai kylmäsavukalan sekä hölskykurkku- ja retiisiviipaleiden kanssa.

Lue myös: Onko maailman paras perunasalaatti itävaltalainen? – Tämä on sen salaisuus!

Kommentoi Facebookissa