Kotimaista mansikkaa saadaan kevään ylioppilasjuhliin – kasvutunnelit ovat uusi innovaatio

Mansikan satokausi on kasvutunneleilla pidentynyt entisestään.

Mansikan satokausi on kasvutunneleilla pidentynyt entisestään. (Kuva Tarja Matomäki)

Tällä hetkellä kasvutunneleissa viljellään mansikkaa 25 hehtaarin alalla.

MARJAT Ylioppilasjuhlia juhlitaan monessa kodissa lauantaina 1.6. ja kotimaista mansikkaa saadaan juhliin. Mansikkakakku kruunaa kevään juhlat ja tällä hetkellä voidaan varmuudella sanoa, että kakku voidaan koristella kotimaisilla mansikoilla.

Mansikan satokausi on pidentynyt entisestään, kun Suomessa on otettu käyttöön uusia ja kehittyneitä viljelytekniikoita, joiden avulla mansikkaa voidaan tuottaa entistä pidempään.

Kasvutunnelit ovat uusi innovaatio Suomen puutarhataloudessa.
Kasvutunnelit ovat uusi innovaatio Suomen puutarhataloudessa. (Kuvat Tarja Matomäki)

Kasvutunnelit ovat mahdollistaneet varhaistetun mansikan tuotannon, kun mansikoita viljellään kevyissä ja siirreltävissä kasvutunneleissa.  Kasvutunneleissa lämpösummaa kertyy hyvin, eikä esimerkiksi kylmä tuuli pääse viilentämään kasvustoa.

Kasvutunnelit ovat uusi innovaatio Suomen puutarhataloudessa. Tällä hetkellä niissä viljellään mansikkaa 25 hehtaarin alalla. Monissa Euroopan maissa kasvutunneleissa tuotetaan jo valtaosa maan mansikkasadosta. Kasvutunnelit ovatkin tulleet Suomeen Euroopan esimerkin mukaisesti.

Suomessa pitkä päivä takaa auringon valon ja kasvutunnelit korkean lämpösumman. Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton mukaan näin saadaan entistä pidempään entistä laadukkaampaa satoa koko kesän, aina toukokuun lopulta syyskuun alkupäiviin asti.

Lue myös: Metsämarjasato on vuodessa yli 500 miljoonaa kiloa – vain pieni osa saadaan talteen

Kommentoi Facebookissa