Krimin niemimaalla kuohuu taas – Venäjä valtasi ukrainalaisia aluksia, merimiehiä haavoittui tulituksessa

Venäläiset tukkivat reitin Kertšinsalmella siirtämällä suuren rahtialuksen kulkureitille.

Venäläiset tukkivat reitin Kertšinsalmella siirtämällä suuren rahtialuksen kulkureitille. (Kuva AOP)

YK:n turvallisuusneuvosto on kutsuttu hätäkokoukseen konfliktin johdosta.

KRIM Venäjän ja Ukrainan kesken on tapahtunut välikohtaus, joka on jälleen kiristänyt maiden suhteet äärimmilleen. Ukrainan presidentti Petro Poroshenko on sanonut esittävänsä maan parlamentille jopa sotatilalain säätämistä tapahtumien vuoksi.

Konflikti tapahtui Krimin niemimaan eteläiseen Venäjään yhdistävän uuden Kertšinsalmen sillan lähistöllä Mustallamerellä. Venäjä miehitti ja valtasi Krimin niemimaan Ukrainalta keväällä 2014 ja liitti sen omaksi alueekseen.

Ukraina kertoo venäläisten vallanneen sunnuntai-iltana kolme ukrainalaisalusta, jolloin tulituksessa olisi haavoittunut kuusi miehistön jäsentä ja 23 merimiestä olisi pidätetty. Venäläisten mukaan haavoittuneita on kolme.

Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:n mukaan ukrainalaisalukset olivat luvatta Venäjän aluevesillä, ukrainalaisten mukaan reiteistä oli ilmoitettu. Kertšinsalmea saa käyttää alusten kulkemiseen Mustaltamereltä Asovanmerelle, jolta ukrainalaisalukset olivat palaamassa.

Venäjä tukki salmen siirtämällä suuren rahtialuksen sillan alle, mutta venäläisten uutistoimistojen mukaan väylä olisi jälleen avattu liikenteelle.

Yhdysvaltojen YK-lähettiläs Nikki Haley on kertonut turvallisuusneuvoston kokoontuvan hätäkokoukseen asian johdosta tänään, uutistoimistojen mukaan kokousta olisivat vaatineet sekä Ukraina että Venäjä.

Lue myös: Presidentti kirjoittaa musteella, jotta tekstiä ei voi muuttaa jälkeenpäin – ”Puhelu Putinille on nauhalla”

Kommentoi Facebookissa