Kroatia voitti MM-pronssia – tuomaritoiminta puhutti

Kroatia voitti jalkapallon MM-kisojen pronssiottelussa Marokon maalein 2-1. (Kuva AOP)

Kroatia voitti pronssiottelun ja juhlii historiansa kolmatta jalkapallon MM-mitaliaan.

JALKAPALLO Kroatia voitti jalkapallon MM-kisoissa pronssia kukistettuaan pronssiottelussa kisojen yllättäjäjoukkueen Marokon maalein 2-1.

Josko Gvardiol maalasi Kroatian 7. minuutilla johtoon, mutta Achraf Dari tasoitti heti seuraavasta tilanteesta. Voittomaalin viimeisteli 42. minuutilla tolpan kautta Mislav Orsic.

MM-pronssi oli noin neljän miljoonan asukkaan Kroatialle toinen. Pronssia maa voitti myös 1998. Vuoden 2018 MM-kisoissa Kroatia oli peräti hopealla.

Kroatian päävalmentajan Zlatko Dalicin mukaan menestyksen taustalla on loistava joukkuehenki.

– Joukkueemme on yhtenäinen. Olemme tehneet yhteistyötä alusta saakka. Itse hoidan roolini valmentajana joukkueen yhtenä jäsenenä. Meillä on valtava perhe, jonka menestys perustuu yhteistyöhön. Kukaan yksilö ei ole toisen edellä.

Kroatian 37-vuotias supertähti Luka Modric pelasi viimeisen MM-turnauksensa. Dalicin mukaan Kroatiasta on tulossa kuitenkin uusia nuoria huippupelaajia.

– Tämä oli joillekin pelaajilleni viimeinen MM-turnaus. Mutta meillä on nuoria hyviä pelaajia joukkueessamme. Vanhemmat pelaajat tuovat heille oppia. Kroatian ei tarvitse pelätä mitään maajoukkueen suhteen. Kroatialla on edessään loistava tulevaisuus, Dalic sanoi.

Kroatia on MM-tasolla menestynyt paremmin kuin entinen Jugoslavia, josta Kroatia itsenäistyi 1991. Parhaimmillaan Jugoslavia sijoittui MM-kisoissa neljänneksi 1962.

Myös Marokko pelasi hienon turnauksen. Ensi kertaa Afrikan maa eteni MM-kisoissa neljän parhaan joukkoon.

– Pronssiottelun häviäminen on tietysti pettymys, mutta tästä turnauksesta jää paljonkin hienoja muistoja. Ihmiset juhlivat kaduilla, kuninkaamme juhli menestystämme. Tämä oli fantastinen tulos Marokolle, kommentoi Marokon päävalmentaja Hoalid Regragui.

Ottelussa puhutti myös tuomaritoiminta. Kroatian Josko Gvardiol kaadettiin rangaistusalueella. Yllättäen tilannetta ei viety VAR-videotarkastukseen.

– En nähnyt sitä tilannetta jälkikäteen. Kaaduin siinä tilanteessa. Mutta voitimme pronssimitalit, joten sillä ei ole merkitystä, Gvardiol kommentoi tapahtuneesta.

Marokon päävalmentaja Regragui purnasi tuomareille ottelun jälkeen. Lehdistötilaisuudessa hän ei halunnut ottaa tuomaritoimintaan julkisesti kantaa.

– Kun ottelun häviää, on aina pettynyt. Täytyy kunnioittaa tuomareita. Emme voi laittaa tuomareiden piikkiin tätä tappiota. Pitää katsoa asioita, joita meiltä tässä pelissä puuttui, Regragui sanoi.

Pronssiottelun erotuomarina toimi qatarilainen Abdulrahman Al-Jassim. Hän oli aikaisemmin viheltänyt MM-kisoissa vain yhden ottelun. Hän oli pronssiottelun arvoon nähden varsin kokematon tuomari.

– FIFA ottaa ison riskin, mutta toivon, ettei tuomarista tarvitse puhua ottelun jälkeen, kommentoi Kroatian päävalmentaja Dalic tuomarivalinnasta perjantaina.

Ottelun jälkeen Dalicilta ei ehditty kysyä tuomaritoiminnasta ennen lehdistötilaisuuden päättymistä.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Qatarin MM-kisojen jälkipyykki – FIFA-pomolta absurdeja vastauksia

Kommentoi Facebookissa