Qatarin MM-kisojen jälkipyykki – FIFA-pomolta absurdeja vastauksia

Kuva Dreamstime

FIFA:n puheenjohtajan Gianni Infantinon mukaan FIFA puolustaa arvoja ja tukee ihmisoikeuksia. Infantinon mukaan yksikin kuollut siirtotyöläinen on liikaa, mutta kuolleiden lukumäärän tarkastelussa tulisi hänen mukaansa olla tarkka, mitä käsitellään ja miten.

JALKAPALLO Kansainvälisen jalkapalloliiton FIFA:n puheenjohtaja Gianni Infantino lienee helpottunut, kun Qatarissa pelattava MM-turnaus sunnuntaina päättyy. Onhan kisojen ympärillä riittänyt negatiivisia puheenaiheita, kuten korruptio, siirtotyöläisten kuolemat sekä Qatarin surkea ihmisoikeustilanne.

Infantino kohautti kisojen avauspressissä erikoisilla sanavalinnoillaan. Hänen mukaansa Euroopalla ei ole mitään varaa kritisoida ihmisoikeusasioita maanosan edustajien taannoisten hirmutekojen osalta. Lisäksi Infantino totesi tuntevansa kisojen aikana olevansa homo, kehitysvammainen tai siirtotyöläinen viitaten tällä syrjintään.

Moisilla puheillaan Infantino pyrki tietenkin väistämään FIFA:n vastuuta kisojen lieveilmiöistä. Vastaavanlaista löpinää häneltä kuultiin myös kisojen päätöspressissä perjantaina.

Qatarin ihmisoikeustilanne on synkkä. Tuhansien siirtotyöläisten kerrotaan kuolleen kisojen rakennustöissä. MM-kisojen aikana puhuttivat myös seksuaalivähemmistöjä tukevien sateenkaarisymbolien kielto stadioneilla.

– Kiitos kysymyksestä. FIFA on koko maailman jalkapallon organisaatio. Olen kiitollinen, että olen saanut tukea ja muille siitä, että käydään keskusteluja. Eri maissa on eri kulttuureja. FIFA:n täytyy ottaa kaikki huomioon. Ketään ei saa syrjiä. Kaikkien on tultava yhteen, Infantino vastasi kysymykseen sateenkaarikiellosta.

Infantino väitti FIFA:n puolustavan ihmisoikeuksia.

– On pitänyt pelata jalkapalloa ja suojella pelaajia ja heidän fanejaan. Tätä varten olimme täällä. Puolustamme arvoja, ihmisoikeuksia. Nuo fanit, jotka tulivat stadionille ja ne miljardit ihmiset, jotka katsovat pelejä, niin pitää ajatella kaikkia. Kaikilla on omat ongelmansa. Mutta heille on tarjottava jalkapallon kautta hetki, jolloin he voivat unohtaa ongelmansa. Keskitytään ilon hetkiin.

Kysymykseen turnauksen jättämästä perinnöstä Infantino vastasi perinnön olevan sitä, että ihmiset oppivat hyväksymään erilaisia kulttuureja.

– Tämän MM-turnauksen perintö on, että ihmisiä on tullut Qatariin joka puolelta maailmaa. Moni on vieraillut ensi kertaa arabimaassa. Qatar ja muut arabimaat ovat toivottaneet tervetulleiksi kaikki ihmiset ympäri maailmaa. On opittu, että kaikki väitetty ei ole totta. Ihmiset tapaavat toisiaan ja keskustelevat kotonaan tästä kokemuksesta. Se on tärkeä perintö.

Tunnelma kisoissa paikan päällä oli hieno. Toisin kuin aiemmissa MM-kisoissa, olivat kaikkien maiden fanit nyt samassa kaupungissa. Se loikin suuren hienon urheilujuhlan tunnelmaa ihan oikeasti, vaikka Suomessa toimittajat, jotka eivät olleet paikan päällä, puhuivat ”muovisista kisoista”.

– Kaikki ovat olleet yhdessä paikassa. Emme tienneet, miten fanit reagoivat. Tuleeko tappeluita. Mutta ihmiset ovat perusluonteeltaan ystävällisiä jakaessaan intohimonsa. Sen olemme täällä nähneet ja se on ollut erittäin positiivista, Infantino totesi.

Infantino unohti vastauksessaan kuitenkin serbialaisten fanien törkeät huudot Sveitsin joukkueen kosovolaispelaajille. Serbian fanikatsomossa nähtiin myös venäläisfaneja serbifanien törkyilyä tukemassa.

Sateenkaariasusteet kiellettiin, mutta FIFA ei estänyt venäläistoimittajaa pitämästä Venäjän armeijan laivaston lakkia päässään. Venäläisen asuste oli ilmiselvä provokaatio Ukrainan sotaan liittyen.

Arviot MM-kisojen rakennustöissä kuolleista ovat vaihdelleet kolmesta seitsemääntuhanteen. Valtaosa kuolemantapauksista ovat aiheutuneet puutteellisista työoloista Qatarin järkyttävän kovassa kuumuudessa ja virallisissa luvuissa näitä ei ole otettu huomioon.

Infantino väittää FIFA:n tehneen tärkeää työtä siirtotyöläisten olojen kohentamiseksi.

– Yksikin kuollut on liikaa. Se on tragedia kaikille. Mainitut luvut ovat eri kokonaisuuksista. Kun puhumme luvuista, on oltava hyvin tarkka, mitä käsitellään ja miten. Olemme tehneet töitä siirtotyöläisten olojen parantamiseksi ja jatkamme sitä työtä, jotta heidän elämästään tulisi parempaa.

FIFA:n liikevaihto on viimeisen neljän vuoden aikana ollut 7,5 miljardia dollaria. Voitoista valtaosa jaetaan jalkapallon hyväksi.

Infantino ei vahvistanut, että FIFA maksaisi korvauksia menehtyneiden siirtotyöläisten perheille. FIFA ei myöskään ole esittänyt Qatarin valtiolle tällaisia vaatimuksia.

Monet Infantinon löpinät kuulostavat absurdeilta, mutta palkollisena hän tekee vain työtään. Infantino on valittu tehtäväänsä kansallisten jalkapalloliittojen äänillä demokraattisessa vaalissa. Tuoreimmassa vaalissa hänellä ei ollut vastaehdokkaita, koska sellaisia ei kisaan ilmoittautunut.

Kansalliset jalkapalloliitot, joihin Suomen Palloliittokin lukeutuu, hyväksyvät demokraattisten äänestysten kautta moisen politiikan, kun Infantinolle ei haastajiakaan löytynyt.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Suomen Olympiakomitea tekee selväksi – Venäjä pidettävä sivussa urheilutapahtumista

Kommentoi Facebookissa