KRP avasi uudestaan vanhan murhatutkinnan – minne katosi turkulainen lakimies?

Ilpo Härmäläinen nousi Turussa ajoneuvon kyytiin ja katosi.

Ilpo Härmäläinen nousi Turussa ajoneuvon kyytiin ja katosi. (Kuva Fotolia ja Poliisi)

Vaikka aikaa katoamisesta on kulunut jo paljon, poliisi pyytää asiasta jotain tietäviä ottamaan yhteyttä.

MURHATUTKIMUS Keskusrikospoliisi on ottanut uudestaan aktiivitutkintaan 3.8.1994 kadonneen Ilpo Härmäläisen tapauksen. Turussa tapahtunutta katoamista tutkitaan murhana, sillä esitutkinnan perusteella on epätodennäköistä, että henkilö olisi kadonnut omasta tahdostaan.

Tutkinnan tueksi poliisi kaipaa tietoa ja havaintoja tuolloin 33-vuotiaan Härmäläisen katoamisesta. Viimeinen varma havainto hänestä on tehty katoamispäivänä Turun keskustassa osoitteessa Eerikinkatu 20 noin puolen päivän aikaan, kun hän lähti kotoaan pois.

Lakimiehenä toiminut Härmäläinen kertoi vaimolleen menevänsä katsomaan liiketuttavansa kanssa asuntoa. Härmäläinen oli sekaantunut laskutushuijaustapaukseen, johon kyseinen liiketuttava sekä toinen liikemies liittyivät.

Vaikka aikaa katoamisesta on kulunut jo paljon, poliisi pyytää henkilöitä, joilla on tietoja tai havaintoja katoamisesta, ottamaan yhteyttä. Vaikka tiedot olisi aikoinaan ilmoitettu poliisille, pyydetään ne ilmoittamaan uudestaan.

– Joku tai jotkut tietävät mitä Ilpo Härmäläiselle tapahtui, kun hän on poistunut kotoaan. Kaiken kaikkiaan poliisin käsitys siitä, mitä Härmäläisen katoamisen aikoihin on tapahtunut, on tarkentunut esitutkinnan uudelleen avaamisen yhteydessä, sanoo jutun tutkinnanjohtaja, rikostarkastaja Aki Lahtinen.

Yksityiskohdat ovat tarkentuneet poliisille kerrottujen ajoneuvohavaintojen osalta. Aikanaan poliisi on tiedottanut, että Härmäläinen olisi noussut tietyn tyyppisen auton kyytiin. Nykytietojen valossa julkisuuteen tuolloin annettu tieto ei todennäköisesti pidä paikkaansa. Luultavaa on kuitenkin se, että Härmäläinen nousi Eerikinkadulta jonkun ajoneuvon kyytiin.

Myös osa muista tiedoista, jotka poliisi on antanut julkisuuteen aikoinaan, on osoittautunut uudessa tarkastelussa epätarkoiksi.

– Nykyisessä tutkinnassa on saatu selville seikkoja, jotka eivät ole olleet aikaisemmin poliisin tiedossa, mutta tutkinnan ollessa kesken näitä uusia tietoja ei ole mahdollista enempää avata. Korostan kuitenkin, että yleisön tiedot ja havainnot olisivat rikoksen ratkaisemiseksi nyt erittäin tärkeitä, Lahtinen kertoo.

Jos tiedät jotain Ilpo Härmäläisen katoamisesta, ole yhteydessä poliisiin numerossa 050 456 4903 tai lähetä sähköpostia osoitteeseen rikosvihje.krp@poliisi.fi.

Lue myös: Viking Sallyn vuosikymmenien takaisessa murhajutussa tuomio – tanskalaismiehen syytteet hylättiin

Kommentoi Facebookissa