Viking Sallyn vuosikymmenien takaisessa murhajutussa tuomio – tanskalaismiehen syytteet hylättiin

M/s Viking Sally tunnettiin myöhemmin nimellä Estonia.

M/s Viking Sally tunnettiin myöhemmin nimellä Estonia. (Kuva Mark Markefelt)

Käräjäoikeus antoi ratkaisunsa Viking Sally -aluksella tapahtuneesta silmittömästä veriteosta.

LAIVASURMA Varsinais-Suomen käräjäoikeus on hylännyt tanskalaismiestä vastaan esitetyt syytteet murhasta ja murhan yrityksestä Viking Sally -aluksella yli 30 vuotta sitten. Asianomistajien ja Valtiokonttorin korvausvaatimukset hylättiin.

Aamuyöllä 28. heinäkuuta 1987 laivan kannella tapahtuneessa silmittömässä hyökkäyksessä saksalaisopiskelija Klaus Schelkle kuoli ja Bettina Taxis loukkaantui vakavasti. Uhrit löysi tuolloin 18-vuotias tanskalainen partiolainen, joka oli tulossa Suomeen partioleirille. Kyseinen partiolainen oli nyt syytteessä ollut mies ja hänelle vaadittiin elinkautista vankeusrangaistusta.

Syyttäjien esittämä teoria siitä, että vastaaja on rikosten tekijä perustui siihen, että vastaaja on ainoana henkilönä ollut tekohetkellä tekopaikalla, että hänellä yksin on ollut tekovälineestä tietoa, ja että hän on eri yhteyksissä kertonut tehneensä kysymyksessä olevat rikokset.

Saksalaisopiskelijat Klaus Schelkle ja Bettina Taxis joutuivat silmittömän hyökkäyksen kohteeksi Viking Sallyn kannella.
Saksalaisopiskelijat Klaus Schelkle ja Bettina Taxis joutuivat silmittömän hyökkäyksen kohteeksi Viking Sallyn kannella 1987. (Kuva Poliisi)

Käräjäoikeuden mukaan näyttämättä on kuitenkin jäänyt, että vastaaja olisi ollut ainoa henkilö, jolla oli tilaisuus ja mahdollisuus tehdä syytteessä kuvatut teot. Vastaajalla ei käräjäoikeuden mukaan ole ollut mitään sellaista tietoa tekovälineestä, jota ei ole koskaan löydetty, ja jota ei ole voinut olla muulla henkilöllä kuin tekijällä.

Vastaaja ei oikeuden mukaan ole myöskään tunnustanut rikoksia sellaisella tavalla, että hänen syyllisyytensä tunnustamisella olisi tullut toteen näytetyksi tai edes todennäköiseksi.

Valtio velvoitettiin maksamaan hyvityksenä oikeudenkäynnin viivästymisestä vastaajan vaatimuksen mukaisesti 3 000 euroa.

Lue myös: Tunnustiko tanskalainen mies Viking Sallyn surman ex-vaimolleen? – ”Olen selviytynyt murhasta”

Kommentoi Facebookissa