KRP pidätti Suomessa yli 10 vuotta asuneen kapinallisjohtajan – ”Rikosten kirjo sisältää henkirikoksia ja seksuaalista väkivaltaa”

Entisen kapinallisryhmän johtajan tapausta käsitellään Pirkanmaan käräjäoikeudessa.

Entisen kapinallisryhmän johtajan tapausta käsitellään Pirkanmaan käräjäoikeudessa. (Kuva AOP)

Sierra Leonen kansalaista epäillään vakavista rikoksista Liberiassa vuosina 1999–2003.

SODANKÄYNTIRIKOKSET Keskusrikospoliisi vaatii vuonna 1969 syntynyttä Sierra Leonen kansalaista vangittavaksi epäiltynä murhista, törkeästä sodankäyntirikoksesta ja törkeästä ihmisoikeuksien loukkaamisesta poikkeuksellisissa oloissa. Vangitsemista käsitellään Pirkanmaan käräjäoikeudessa torstaina.

Esitutkinnassa sovelletaan tekoaikana voimassa ollutta lakia; nyt vastaavat nimikkeet ovat törkeä sotarikos ja törkeä rikos ihmisyyttä vastaan. Rikosten epäillään tapahtuneen Liberian sisällissodan aikana vuosina 1999–2003, jolloin epäilty on ollut johtavassa asemassa sierraleonelaisessa, Liberiassakin toimineessa kapinallisryhmässä Revolutionary United Front (RUF).

Pidätetyn epäillään sekä tehneen rikoksia että yllyttäneen muita niihin esimiesasemassa ollessaan.

– Vakaviin henkeen, terveyteen, vapauteen ja ruumiilliseen koskemattomuuteen kohdistuneiden epäiltyjen rikosten kirjo on poikkeuksellisen laaja sisältäen muun muassa henkirikoksia, seksuaalista väkivaltaa ja lapsisotilaiden rekrytointia ja käyttöä, kertoo tutkinnanjohtaja rikosylikomisario Thomas Elfgren Keskusrikospoliisista.

Jutun esitutkinta aloitettiin syksyllä 2018 valtakunnansyyttäjän määräyksestä. Määräys perustuu esitutkinta- ja rikoslakiin sekä Suomea velvoittaviin kansainvälisiin sopimuksiin. KRP on tehnyt esitutkintaa muun muassa Liberiassa ja Sierra Leonessa ja kuulustellut useita kymmeniä henkilöitä.

– Liberian oikeusviranomaiset ovat tukeneet asian selvittämistä sallimalla Suomen viranomaisten tiedonhankinnan Liberiassa. Esitutkinta jatkuu nyt epäillyn kuulusteluilla sekä syyttäjän ja puolustuksen mahdollisesti pyytämillä lisätutkimuksilla, Elfgren sanoo.

Epäilty on asunut yli kymmenen vuotta pysyvästi Suomessa. Keskusrikospoliisi pidätti Tampereella asuvan epäillyn 10.3.2020.

Lue myös: Maahanmuuttovirasto tarkasti yli 300 turvapaikkapäätöstä – kymmenessä ilmeni merkityksellisiä puutteita

Kommentoi Facebookissa