KRP:n rahanpesukeskus jäädytti liiketoimia reilusti enemmän kuin ennen – viranomaisten haltuun rikoksella hankittuja miljoonia euroja

Rahanpesun selvittelykeskus sai viime vuonna epäilyttävistä liiketoimista hieman alle 40 000 ilmoitusta.

Rahanpesun selvittelykeskus sai viime vuonna epäilyttävistä liiketoimista hieman alle 40 000 ilmoitusta. (Kuva Fotolia)

Rikoksella hankituiksi epäiltyjen varojen määrä kaksinkertaistui.

RAHANPESU Keskusrikospoliisin alaisen Rahanpesun selvittelykeskuksen tekemät liiketoimen keskeyttämiset eli niin sanotut jäädytykset lisääntyivät vuonna 2018 merkittävästi vuodesta 2017. Rahanpesun selvittelykeskus jäädytti viime vuonna liiketoimia yli 5,2 miljoonaa euroa, ja siten viranomaisten haltuun saatiin rikoksella hankituksi epäiltyjä varoja yli 2,3 miljoonaa euroa kotimaassa ja lisäksi yli miljoona euroa ulkomailla.

– Muutos on merkittävä, sillä viime vuosina olemme jäädyttäneet noin kaksi miljoonaa euroa vuodessa ja saaneet viranomaisten haltuun keskimäärin noin miljoona euroa vuodessa, sanoo Rahanpesun selvittelykeskuksen päällikkö, rikostarkastaja Pekka Vasara.

Kasvu johtuu muun muassa pankkien lisääntyneestä kyvystä havaita meneillään olevia rikoksia.

– Siten olemme pystyneet puuttumaan ammattimaisten, rikoksella hankittua omaisuutta vastanottavien ja eteenpäin välittävien rahamuulien toimintaan aktiivisesti. Liiketoimen jäädyttämiset ovat keino, jolla poliisi voi nopeasti keskeyttää rikollisen toiminnan.

Rahanpesun selvittelykeskus tekee itsenäisesti päätökset jäädyttämisestä, mikä on joustava ja tehokas tapa puuttua mahdollisiin rikoksiin. Selvittelykeskus sai viime vuonna epäilyttävistä liiketoimista hieman alle 40 000 ilmoitusta. Se on 17 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2017.

Samalla kuitenkin pankkien ja muiden finanssilaitosten tekemien ilmoitusten määrä jatkoi kasvuaan jo neljättä vuotta peräkkäin. Kaikkiaan pankit tekivät yli 9000 ilmoitusta, mikä tarkoittaa noin 75 prosentin kasvua verrattuna vuoteen 2017.

– Pankkien toimintaan vaikuttavat ennen muuta kiristynyt sääntely ja pankkien panostus siihen, että omien järjestelmien kautta saa paljastettua yhä suuremman määrän epäilyttäviä liiketoimia. Julkisuudessa paljon esillä olleet tapaukset suurten pankkien mahdollisesta sekaantumisesta rahanpesuun eivät ole varsinaisesti näkyneet meidän työssämme, sillä kyse on useiden vuosien takaisista tapahtumista, Vasara toteaa.

Vaikka pankkien ja muiden finanssilaitosten tekemien ilmoitusten määrä on kasvanut, selvittelykeskus on siirtänyt suunnilleen yhtä suuren osuuden ilmoituksia paikallispoliisille, suojelupoliisille ja verottajalle rikosten ennalta ehkäisemiseksi, paljastamiseksi ja tutkimiseksi. Luovutettujen ilmoitusten määrä oli seitsemän prosenttia kaikista rahanpesuilmoituksista.

– Priorisoimalla ja omaa toimintaa kehittämällä olemme saaneet luovutettujen ilmoitusten osuuden pysymään kohtuullisella tasolla, Vasara toteaa.

Rahanpesun selvittelykeskus ei itse tutki rikoksia, vaan kerää ja analysoi tietoa.

Lue myös: Finnwatch selvitti – pankkien aggressiivisesta verosuunnittelusta ei löydetty viitteitä

Kommentoi Facebookissa