Kuihtuneeseen Raahen keskustaan suunnitellaan katettua kävelykatua – ”Mistä yrittäjät ja niille asiakkaat?”

Raahen kävelykatu on ollut jo vuoden ajan surullisen hiljainen. Liike toisensa perään on lopettanut toimintansa. Osa eläköitymisen ja osa kannattamattomuuden takia.

Raahen kävelykatu on ollut jo vuoden ajan surullisen hiljainen. Liike toisensa perään on lopettanut toimintansa. Osa eläköitymisen ja osa kannattamattomuuden takia. (Kuva Anne Anttila)

Raahessa ihmetellään, onko katettu kävelykatu tärkeämpi kuin nuorten liikuntapaikat.

TALOUS Vajaan 25 0000 asukkaan Raahe kipuilee samojen ongelmien edessä kuin moni muukin kaupunki. Vuoden 2019 alijäämä tulee tämän hetkisten tietojen mukaan olemaan noin 8 miljoonaa euroa.

Talousvaikeuksistaan huolimatta merikaupunki suunnittelee kuitenkin mittavia investointeja keskustan kehittämiseksi. Käytännössä keskusta tullaan pistämään täysin uusiksi.

Suunnitteilla on näyttävä kokonaisuus, joka pitää sisällään katetun ja lämmitettävän kävelykadun lisäksi myös parkkitalon, kaupallisen tapahtuma- ja kulttuurikeskuksen sekä uuden Prisma-kauppakeskuksen. Hankkeen hintalapuksi on arvioitu noin 30 miljoonaa euroa.

Samaan aikaan Raahen kaupunki on käynnistämässä järeitä toimenpiteitä talouskurimuksensa oikaisemiseksi. Liipaisimella ovat muun muassa liikuntapaikat, joiden lakkauttamisella haetaan 175 000 euron säästöjä.

Raahessa ei ole enää myöskään Suomalaista Kirjakauppaa.
Raahessa ei ole enää myöskään Suomalaista Kirjakauppaa. (Kuva Anne Anttila)

Hintalappu harrastuksille

Jos suunnitellut säästötoimenpiteet toteutuvat, niin yksinomaan useat Raahen sivukylillä sijaitsevat liikuntapaikat lakkautetaan. Listalla on muun muassa useita jääkiekkokaukaloita, uimarantoja sekä hiihtolatuja.

Säästöjä on suunniteltu kerättävän myös liikuntapaikkamaksujen korotuksilla, jotka tulisivat korottamaan esimerkiksi jäähallin käyttöhintoja 25 prosentilla. Avantouintipaikan kausimaksuksi on suunniteltu vastaavasti 30 euroa.

Raahen kaupunginvaltuutettu Matti Nikulan mielestä säästöjä haetaan nyt täysin väärästä osoitteesta.

– Tilanne on tässä taloustilanteessa kestämätön, mutta säästötoimenpiteitä ei pidä kohdistaa kuitenkaan lapsiin eikä nuoriin. Ja erityisesti kun puhutaan sivukylien harrastusmahdollisuuksista, niin siellä niitä ei ole muutenkaan liikaa.

Vasemmistoliiton valtuutettu Nikulan mukaan säästötoimenpiteet asettavat kaupunkilaiset myös hyvin eriarvoiseen asemaan.

– Kaikilla ei ole saman paksuinen kukkaro, joten kustannusten noustessa myös harrastajien määrä vähenee. Ja jos asiaa peilataan vielä sosiaaliseltakin puolelta, niin harrastusten korkea hintalappu tulee automaattisesti lisäämään myös syrjäytymistä, Nikula muistuttaa.

Aika näyttää, toteutuuko kaupungin hanke katetusta kävelykadusta, jonka toivotaan tuovan ydinkeskustaan myös uusia yrittäjiä.
Aika näyttää, toteutuuko kaupungin hanke katetusta kävelykadusta, jonka toivotaan tuovan ydinkeskustaan myös uusia yrittäjiä. (Kuva Anne Anttila)

Suuret suunnitelmat

Kuitenkin samaan aikaan kun Raahessa suunnitellaan säästökuuria, toisaalla mietitään kävelykadun kattamista ja mittaavaa kasvojen kohotusta koko keskustaan. Suunnitelmat eivät ole kuitenkaan kaikkien kaupunkilaisten mieleen.

– Onhan tämä aika erikoinen asetelma, kun toinen käsi ottaa ja toinen antaa. Henkilökohtaisesti olen kuitenkin sitä mieltä, että turha tuota kävelykatua on kattaa ja lämmitellä. Eihän sen varrella ole enää edes liikkeitä, liikkujista puhumattakaan, Tuulaksi itsensä esittelevä raahelaisrouva tyytyy sanomaan.

Raahen keskustaa halkova kävelykatu on kokenut lyhyen ajan sisällä tuntuvan yrittäjäkadon. Lakkautettuja liikkeitä on useita, joista osa on lopettanut eläköitymisen ja osa vastaavasti kannattamattomuuden takia. Viimeisin lopettaneista oli Suomalainen Kirjakauppa.

Tyhjentyneistä liikehuoneistosta huolimatta Raahen kaupungilla on kuitenkin suuret suunnitelmat keskustan elävöittämiseksi. Kaupunginjohtaja Ari Nurkkala on kertonut julkisuudessa, että näivettyminen halutaan pysäyttää laittamalla ydinkeskusta uuteen uskoon.

Hankkeeseen osallistuisi yksityisten rahoittajien lisäksi myös Raahen kaupunki. Valtuutettu Matti Nikula näkee hankkeessa niin hyviä kuin huonojakin puolia.

– Tottakai Raahea täytyy kehittää ja kipparoida eteenpäin, mutta mistä yrittäjät ja niille asiakkaat? Kylmä totuus on se, että kivijalkakaupat eivät pärjää enää tässä kilpailutilanteessa. Kuluttajat ovat löytäneet nettikaupan ja se lohkaisee ison siivun myös kivijalkakauppojen katteesta, Nikula tietää kertoa.

  • Päivän Lehti yritti tuloksetta tavoitella myös Raahen kaupunginjohtaja Ari Nurkkalaa

Lue myös: Suomalaiset shoppailevat verkossa sunnuntaisin – naiset käyttävät enemmän rahaa

Kommentoi Facebookissa