TALOUS Suomen digitaalisimmat kuluttajat asuvat Uudellamaalla, missä verkko-ostosten määrä asukasta kohden on muuta maata korkeammalla tasolla. Naiset taas tekevät verkossa enemmän ostoksia ja käyttävät verkkokaupoissa enemmän rahaa kuin miehet, vaikka miesten kertaostosten keskimääräinen arvo on 31 prosenttia suurempi.
Sunnuntai on suosituin verkkoshoppailupäivä, ja viikon vilkkain ostoshetki on sunnuntai-iltana klo 21–22. Nämä seikat käyvät ilmi Klarnan tuoreesta suomalaisten verkkokauppatottumuksia selvittävästä raportista.
Klarnan maksuratkaisujen käyttötilastot osoittavat, että naiset tekevät 71 prosenttia kaikista verkko-ostoksista Suomessa ja käyttävät 64 prosenttia verkkokauppaan suuntautuvasta rahamäärästä. Eniten rahaa verkkokauppaan käyttävät 18–35- vuotiaat, 45 prosenttia kokonaismäärästä. Yli 56-vuotiaat taas käyttävät vähemmän rahaa verkkokauppaan, mutta ovat toisaalta nopeimmin kasvava verkkokaupan asiakasryhmä.
– Tutkimuksemme nuorin kuluttajaryhmä, 18–35-vuotiaat, käyttää eniten rahaa verkossa ja shoppailisi vain netissä, jos joutuisi valitsemaan. Myös vanhemman ikäpolven verkkoshoppailu kasvaa jatkossa, sanoo Klarnan kuluttajakäyttäytymisen asiantuntija Viveka Söderbäck.
Klarna vertasi myyntitilastojaan Suomen maakuntien ja kuntien asukaslukuihin tammi-kesäkuussa 2019. Analyysin perusteella verkkokauppa kasvaa Suomessa nopeimmin tiheään asutulla Uudellamaalla. Myös Pirkanmaalla ja Varsinais-Suomessa kasvu on jonkin verran maan keskiarvoa vilkkaampaa.
Kertaostoksen keskimääräinen arvo on puolestaan suurin Lapissa, Uudenmaan ollessa hyvänä kakkosena. Eniten rahaa verkko-ostoksiin asukasta kohden käytetään Lapissa ja Pohjanmaan maakunnassa. Ahvenanmaalla verkkokaupan kasvu on kaikilla mittareilla muuta maata jäljessä.
Kuntatasolla verkko-ostaminen on kasvanut keskiarvoa nopeammin erityisesti asukasluvultaan pienemmissä kunnissa, kuten Lapin Muoniossa ja Enontekiöllä, missä etenkin keskimääräinen verkko-ostoksen arvo ja ostot asukasta kohden ovat huomattavasti muuta maata suuremmat.
Suurista kaupungeista verkkokauppa kasvaa keskimääräistä vilkkaammin etenkin Espoossa, Vantaalla ja Helsingissä, kun taas esimerkiksi Turussa ja Tampereella nettishoppaillaan hieman maan keskiarvoa vähemmän.
– Uudenmaan suuret kaupungit erottavat sen muista maakunnista, sillä muun Suomen isojen kaupunkien nettimyynnin kasvu on Suomen keskiarvoa hitaampaa. Useimpien maakuntien kasvuvauhti on 10 prosentin sisällä koko maan keskiarvosta, tosin Ahvenanmaalla ja Pohjanmaalla verkkokaupan kasvu on huomattavasti hitaampaa. Tämä selittyy mahdollisesti Ruotsista tehtävillä ostoksilla, kertoo Klarnan Suomen maajohtaja Jani Tyyni.
Klarnan selvityksen perusteella suomalaiset tekevät verkko-ostoksia niin arkisin – 54 prosenttia – kuin viikonloppuisinkin. Tilastot kuitenkin osoittavat, että lauantaisin tehdään selvästi vähemmän verkko- ostoksia kuin sunnuntaisin.
– Myös Suomessa on koko ajan yleisempää, että kuluttajat käyvät ensin kivijalkakaupoissa ja verkossa tutustumassa tuotteisiin ja ostavat ne myöhemmin. Tämä käyttäytymismalli korostuu viikonloppuisin. Verkkomyynti laskee loppuviikkoa kohden ja kasvaa sunnuntaisin, Viveka Söderbäck sanoo.
Suomalaisten verkko-ostokäyttäytymistä luotaava raportti käyttää Klarnan maksuratkaisuista kerättyä tilastotietoa, dataa kyselytutkimuksesta, johon osallistui yli tuhat suomalaista täysi-ikäistä kuluttajaa, sekä yhtiön asiantuntijoiden analyysejä. Tulokset ovat tarkasteltavissa interaktiivisella verkkosivustolla.
Lue myös: Moni suomalainen ei uskalla käyttää kännykkää maksuvälineenä – turvallisuus epäilyttää
Kommentoi Facebookissa