Moni suomalainen ei uskalla käyttää kännykkää maksuvälineenä – turvallisuus epäilyttää

Verkkokaupassa suomalainen maksaa ostoksensa mieluiten tietokoneella siirtymällä verkkopankkiin.

Verkkokaupassa suomalainen maksaa ostoksensa mieluiten tietokoneella siirtymällä verkkopankkiin. (Kuva Fotolia)

Mobiilimaksamisen lopullista vallankumousta on odoteltu tälle vuodelle, mutta tilanne ei ole muuttunut.

TALOUS Suomalaiset ovat kännykkäkansaa ja shoppailevat ahkerasti verkossa. Yli kolmasosa suomalaisista ei kuitenkaan maksaisi verkkokauppaostoksiaan kännykällä, koska epäilee kännykällä maksamisen turvallisuutta. Tulokset paljastuvat tuoreesta ohjelmistoyhtiö Qvikin teettämästä suomalaista aikuisväestöä edustavasta valtakunnallisesta kyselystä.

Suomeen tuodaan vauhdilla korttimaksujen rinnalle uusia tulevaisuuden maksutapoja, kuten kasvojen- tai verisuonitunnistusta. Totuus on kuitenkin toinen: edes kännykällä maksaminen ei ole vielä yleistynyt maassamme laajasti.

Verkkokaupassa suomalainen maksaa ostoksensa mieluiten tietokoneella siirtymällä verkkopankkiin. Useampi kuin kuusi kymmenestä kyselyyn vastanneesta maksaisi nettishoppailunsa mieluiten verkkopankissa. Pankki- tai luottokortilla verkko-ostokset maksaisi mielellään lähes puolet vastaajista, osamaksulla yli neljäsosa ja laskulla runsas kolmasosa vastaajista.

– Mobiilimaksamisen lopullista vallankumousta on odoteltu tälle vuodelle, mutta tulokset näyttävät, että tilanne ei ole juuri muuttunut. Oikein toteutettu mobiilimaksaminen on perinteistä verkkopankkia turvallisempi maksutapa, joten on surullista, että juuri turvattomuuden mielikuva hidastaa kehitystä, Qvikin suunnittelujohtaja Matias Pietilä toteaa.

– Onhan tässä pitkä matka Ruotsiin, jossa vähän ikäluokasta riippuen noin 80 prosenttia käyttäjistä maksaa Swish-mobiililompakolla kuukausittain.

Suosituin mobiilimaksutapa on kyselyn mukaan alun perin Danske Bankin rakentama MobilePay. Sen valitsisi verkkokaupassa maksuvälineeksi mieluiten hieman yli kymmenesosa suomalaisista. Muut mobiilimaksusovellukset eli Osuuspankin Pivo, pankkien yhteisyhtiö Automatian Siirto, Apple Pay sekä Google Pay saavuttivat yhteensä saman suosion kuin MobilePay yksin. Pivo käyttää taustalla Siirto-teknologiaa.

Vaikka suomalaiset ovat kännykkäkansaa, tietokone on suosituin laite nettishoppailussa. Yli 71 prosenttia suomalaisista käyttää tietokonetta verkkokauppojen valikoiman selailuun ja yli 76 prosenttia myös verkko-ostosten maksamiseen.

Kyselystä selviää eroja miesten ja naisten nettishoppailussa. Kun yli puolet miehistä maksaisi verkko-ostokset mielellään pankki- tai luottokortilla, naisista näin toimisi vain kaksi viidestä. Sen sijaan osamaksulla tai laskulla maksaminen on naisten mieleen. Kun vain alle viidesosa miehistä maksaisi nettiostokset osamaksulla, tätä tapaa suosisi useampi kuin joka kolmas nainen. Laskulla maksaisi verkko-ostoksensa alle neljäsosa miehistä mutta yli 40 prosenttia naisista.

Tietokone on vastaajien mielestä käyttäjäystävällinen valinta verkko-ostosten maksamiseen. Yli puolet vastaajista on sitä mieltä, että tietokoneella tai tabletilla näkee paremmin verkko-ostosten kokonaisuuden, tekstit sekä maksuohjeet.

Ohjelmistoyhtiö Qvik kartoitti suomalaisten verkkomaksamistapoja valtakunnallisella kyselytutkimuksella huhtikuun lopussa 2019. Tutkimuksen lähtöotos muodostettiin ja lopullinen otos painotettiin suomalaista aikuisväestöä edustavaksi. Sähköiseen kyselyyn vastasi 1 000 henkilöä, jotka ovat 18–75-vuotiaita. Vastaajista puolet oli miehiä ja puolet naisia. Sähköisen kyselyn toteutti Bilendi, joka kuuluu Pohjoismaiden johtavien tutkimuspalveluyritysten joukkoon.

Lue myös: Poliisi varoittaa: keikkalippuhuijareita taas Facebookissa – lippuja muun muassa J. Karjalaisen ja Ellinooran keikoille

Kommentoi Facebookissa