ETÄTYÖ Suomalaisilla työpaikoilla on viime vuosina yleistynyt etätyön mahdollisuus. Työntekijät kaipaavat työhönsä joustavuutta ja vapautta, ja tietotyössä onkin usein mahdollista siirtää päivän työt konttorilta kotitoimistolle.
Jos murtaa varpaansa käydessään vessassa kesken etätyöpäivän, korvaako työnantaja hoitokulut? Etätyön suosion kasvu näkyy myös vakuutusyhtiöiden tapaturmakorvauksissa, mutta työtapaturmavakuutus kattaa asiantuntijoiden mukaan etätyön tapaturmat vain hyvin suppeasti.
LähiTapiola Vahinkovakuutuksen korvauspalveluiden lakimiehen Jaakko Lehessaaren mukaan etätyöpäivän aikana sattuneiden tapaturmien määrä on kasvanut selkeästi.
– Etätyö on tyypillisesti tietokoneella tehtävää toimistotyötä, jossa sattuu vähän vahinkoja. Suurin osan vahingoista sen sijaan aiheutuu siinä, kun henkilö tekee kotonaan jotain muuta kuin itse työtä, joten etätyössä sattuneita vahinkoja tulee hyvin harvoin korvattavaksi työtapaturma- ja ammattitautivakuutuksen perusteella.
Etätyöpäivää viettävän onkin hyvä muistaa, että etätyössä korvataan ainoastaan itse työtä tehdessä sattuneet vahingot. Esimerkiksi kotona pidetty ruokatauko ei ole korvattava – käytännössä turva kattaa vain työpisteen ja loppuu, jos poistuu vaikkapa toiseen huoneeseen. Lakimies Lehessaari kehottaakin ottamaan tämän huomioon.
– Työnantajan, jolla on runsaasti etätyötä tekeviä henkilöitä, kannattaa harkita lisäturvan ottamista etätyötä varten. Vapaa-ajan ryhmävakuutus on tähän paras vakuutus, jonka lisäksi se on hyvä henkilökuntaetu, koska on voimassa vapaa-ajalla myös muutoin ja kattaa esimerkiksi myös urheilutapaturmat.
Yritysasiakkaan on mahdollista hankkia myös erityinen etätyövakuutus, joka on vapaa-ajan ryhmävakuutusta suppeampi. Sillä voi vakuuttaa etätyötä tekevät työntekijät ja kyseessä on vapaaehtoinen vakuutus.
– Työnantaja arvioi etätyöntekijöiden määrän ja lisäksi turva mitoitetaan sopivaksi. Etätyövakuutukseen työnantaja voi valita turvaa niin hoitokuluihin, kertakorvauksiin kuin ansionmenetyksenkin varalle, LähiTapiolan henkilövakuuttamisen johtava asiantuntija Kirsi Kymäläinen puolestaan kertoo.
Kun työtä tehdään työpaikalla, on työntekijän vakuutusturva kattava jo pelkän työtapaturmavakuutuksen ansiosta.
– Se korvaa itse työssä sattuneiden vahinkojen lisäksi myös muutoin työpaikan alueella sattuneita vahinkoja hyvin laajasti. Esimerkiksi ruokatauot ovat korvattavia sekä työpaikan alueella, että sen läheisyydessä pidettynä, Lehessaari luettelee.
Myös työmatkat kuuluvat korvauksen piiriin, mutta Lehessaari muistuttaa, että ainoastaan matkanteko lasketaan. Mikäli pysähtyy työmatkallaan vaikkapa ruokakauppaan, turva loppuu kaupassakäynnin ajaksi.
Mitä sitten tehdä, jos kesken etätyöpäivän tai työmatkan kauppareissun yhteydessä sattuu vahinko, jota työtapaturmavakuutus ei korvaa?
– Korvauksia voi hakea mahdollisesta omasta tapaturma- tai sairauskuluvakuutuksesta. Näissä toki voi olla vakuutusyhtiökohtaisia eroja. Tilanteesta kannattaa myös olla yhteydessä omaan esimieheen tai henkilöstöosastoon, mikä lisää mahdollisesti työnantajankin ymmärrystä etätyön riskeistä ja katvealueista vakuutusturvan kannalta, Kirsi Kymäläinen ohjeistaa.
Lue myös: Koti on edelleen vaarallinen paikka – kaatuminen ylivoimaisesti yleisin tapaturma
Kommentoi Facebookissa