VAHINGONTEKO Säännöllisin väliajoin lasten ja nuorten keskuudessa on havaittavissa erilaisia ilmiöitä, joissa teemana ovat hetken mielijohteesta ja kaverien kanssa keksityt ideat.
Lapin poliisi toteaa, että nämä ”hyvät ideat” näyttäytyvät poliisille vahingontekoina, joissa on rikottu paikkoja, aiheutettu tahallista haittaa ja joista usein syntyy kohteeseen kustannuksia tai pysyviä haittoja. Poliisi on useamman Lapin kunnan alueelta saanut yhteydenottoja lasten ja nuorten aiheuttamiin vahingontekoihin liittyen.
Nuoriso liikkuu paljon vapaa-ajallaan eri koulujen ja liikuntapaikkojen alueilla. Ilmoituksia on tullut paikkojen sotkemisesta ja rikkomisesta, katolla kiikkumisesta, pullopommeista ja sähköpotkulaudoilla aiheutetuista vaaratilanteista.
Pahimmillaan seuraukset voivat olla niin mittavia, että ne saattavat johtaa peruuttamattomiin tapahtumiin tai ulosottovelkoihin.
– Sellaistakin on ilmennyt, että mm. kaivojen kansia on jätetty auki tai ruuvailtu keinuista irti ruuveja. On naarmutettu, rikottu ja tyhjennetty vaahtosammutinkin. On rälläilty mopoilla ja mönkijöillä asfaltilla sudittaen, luettelee vanhempi rikoskonstaapeli Marja Heikkinen Lapin poliisilaitokselta.
Erityistä huolta aiheuttavat niin kutsutut pullopommit, sillä ne ovat erittäin vaarallisia niiden epästabiilin seoksen sekä syövyttävän aineen vuoksi. Eräässä tapauksessa viritetty pullopommi löytyi tarhan pihalta keskellä päivää.
Vaikka alle 15-vuotias ymmärtäisi tekonsa syyt ja seuraukset, on hän ikänsä puolesta syyntakeeton. Tämän takia he eivät ole rikosvastuussa tekemästään teosta tai laiminlyönnistä.
Toteutumattomasta rikosvastuusta huolimatta, lapset ovat lähtökohtaisesti vastuussa aiheuttamistaan vahingoista. Lapselle tuleva vahingonkorvaus voi kuitenkin koskettaa koko perhettä ja johtaa pahimmillaan esimerkiksi useiden vuosien ulosottovelkoihin.
Poliisi pyytää vanhempia ja aikuisia keskustelemaan lasten ja nuorten kanssa edellä mainituista asioista ja seurauksista. Jutella kannattaa erityisesti siitä, mitä esimerkiksi voi tapahtua, kun lapsia putoaa kaivoon tai keinu rysähtää kesken vauhtien alas, tai minkälaista vahinkoa syövyttävä aine voi aiheuttaa näölle. Tai jos vahinko tapahtuu, voi ilkivallan tekijä joutua vastuuseen myös vahingolla aiheutetuista vammoista.
– On kaikkien etu, että kunnioitetaan toisia. Ei rikota tai sotketa kaverin, kunnan tai kenenkään muunkaan omaisuutta. Korvausvelvollisuus koskee kaikenikäisiä, muistuttaa Heikkinen.
Sen lisäksi, että keskustellaan siitä, mikä on oikein ja mikä ei, on vanhempien ja aikuisten toki muutenkin hyvä olla kiinnostuneita lasten ja nuorten harrastuksista ja vapaa-ajanvietosta.
Lue myös: Pullopommin rakentaminen on vaarallista – pommeja ovat löytäneet jopa päiväkoti-ikäiset lapset
Kommentoi Facebookissa