Kuluttajien maksuhäiriöt jälleen selvässä kasvussa – lähellä kaikkien aikojen ennätystä

Ihmisillä on kulutusluottojen lisäksi myös asuntolainaa sekä osamaksuja esimerkiksi verkkokauppaostoksista.

Ihmisillä on kulutusluottojen lisäksi myös asuntolainaa sekä osamaksuja esimerkiksi verkkokauppaostoksista. (Kuva Fotolia).

Uusien merkintöjen määrä kasvaa ja ne kasautuvat samoille henkilöille.

TALOUS Yksityishenkilöille rekisteröitiin viime vuonna yli 1,65 miljoonaa uutta maksuhäiriömerkintää eli noin kymmenys enemmän kuin edellisvuonna. Maksuhäiriöisten henkilöiden määrä kasvoi vain hiukan, mutta vuoden lopun luku 374 100 on taas hyvin lähellä syksyn 2016 kaikkien aikojen ennätystä.

Suomen Asiakastieto Oy:n rekisterissä olevilla henkilöillä on nyt keskimäärin 15 maksuhäiriömerkintää.

– Uusien merkintöjen määrä kasvaa ja ne kasautuvat samoille henkilöille. Lisäksi luottoa hakee jatkuvasti lisää moni sellainenkin ylivelkaantunut, jolla ei vielä ole maksuhäiriömerkintöjä, mutta pitkiäkin viiveitä nykyisten luottojensa hoitamisessa, toteaa liiketoimintajohtaja Jouni Muhonen Suomen Asiakastieto Oy:stä.

Ongelman ytimessä on Asiakastiedon kokemuksen mukaan se, että ihmiset velkaantuvat moneen suuntaan, kun luotonmyöntäjiltä puuttuu kokonaiskuva hakijan vanhoista luotoista ja niiden hoitamisesta sekä varmistettu tieto tämän tuloista.

– Uudenlaisen luottotietorekisterin mahdollistaminen lailla ja rakentaminen aivan nollapisteestä kestäisi vähintään vuosia. Nyt kannattaisi panostaa jo olemassa olevan positiivisten tietojen jakojärjestelmän kattavuuden parantamiseen, Muhonen suosittelee.

Suomen Pankin tuoreiden tilastojen mukaan esimerkiksi pankkien myöntämien kulutusluottojen määrä kasvaa kiihtyvästi lähes kuuden prosentin vuosivauhdilla. Muiden luotonantajien myöntämiä luottoja ei kattavasti tilastoida, eikä kulutusluottojen kokonaismäärää tai kehitystä siis tarkalleen tiedetä.

Kulutusluotot eivät yksinään anna kuvaa velkaongelman juurisyistä, sillä usein ihmisillä on niiden lisäksi myös asuntolainaa sekä osamaksuja esimerkiksi verkkokauppaostoksista.

– Oman positiivisten tietojen jakojärjestelmämme perusteella tiedämme, että pankkien luototuksen lisäksi muidenkin kulutusluottojen määrä kasvaa nopeasti. Järjestelmän tiedoilla tehtiin 2017 erittäin paljon vastuullisia luottopäätöksiä. Mukana tietoja jakamassa on nyt kolmisenkymmentä yritystä ja kattavuus paranee koko ajan, mutta lähelläkään täydellistä kattavuutta emme vielä ole, Muhonen summaa.

Jouni Muhonen painottaa, että tavoite ylivelkaantumisen ehkäisemisessä on yhteinen ja olemme kaikki siitä myös vastuussa. Suurin vastuu on luonnollisesti henkilöllä itsellään, jonka tulisi pyrkiä säätelemään kulutustaan niin, että menot pysyvät tasapainossa tulojen kanssa muuttuvissakin elämäntilanteissa.

Kommentoi Facebookissa