AVARUUSLAKI Suomen kansallinen laki avaruustoiminnasta tulee voimaan 23.1.2018. Vastaava kansallinen lainsäädäntö on EU-maista myös Ruotsilla, Tanskalla, Itävallalla, Belgialla, Hollannilla, Iso-Britannialla ja Ranskalla.
– Yksityinen avaruustoiminta kehittyy Suomessa kovaa vauhtia. Sen vuoksi tuli tarpeelliseksi asettaa lainsäädöllä puitteet toiminnan lainmukaisuudelle, turvallisuudelle ja liiketoimintamahdollisuuksille, kertoo lakimies Maija Lönnqvist työ- ja elinkeinoministeriöstä.
Avaruustoiminta on uuden lain mukaan luvanvaraista. Toimijoiden oikeuksien, velvollisuuksien ja vastuiden määrittely selkeyttää alan toimintaa ja hallinnollisia menettelytapoja. Valtion vastuuta rajoitetaan säätämällä toiminnanharjoittajan vahingonkorvausvastuusta ja valtion takautumisoikeudesta.
– Avaruuslailla pannaan lisäksi täytäntöön Suomea sitovat kansainväliset velvoitteet, Lönnqvist toteaa.
TEM:n tehtäväksi tulee toimia avaruustoiminnan lupa- ja valvontaviranomaisena sekä avaruusesineiden rekisterin ylläpitäjänä. Tavoitteena on luoda sujuva lupaprosessi, joka varmistaa yrityksille koituvan hallinnollisen taakan pysymisen mahdollisimman pienenä.
– Koska ala on Suomessa vasta kehittymässä, lupaprosessi toteutetaan lupaviranomaisen ja hakijoiden vuoropuheluna, Maija Lönnqvist kertoo.
Avaruuslainsäädäntöä valmisteltiin työryhmässä, joka luovutti raporttinsa joulukuussa työ- ja elinkeinoministeriölle. Avaruuslain lisäksi työryhmä valmisteli lakiin liittyvän asetuksen sekä lain, jolla Suomi liittyy mukaan YK:n avaruusesineiden rekisteröintisopimukseen.
Kommentoi Facebookissa