Kylätavernoista kartanoihin ja gourmet-maatiloihin – kokosimme 5+1 ympärivuotista ravintolahelmeä Virossa

Evelin Ilveksen ROOG-ravintolan aterioista pääsee nauttimaan ennakkovarauksella ja ne voidaan räätälöidä myös eri ruokavaliotoiveiden mukaan.

Evelin Ilveksen ROOG-ravintolan aterioista pääsee nauttimaan ennakkovarauksella ja ateriat voidaan räätälöidä myös eri ruokavaliotoiveiden mukaan. (Kuva Kalevi Lilleorg)

Valitsimme Viron maistuvalta maaseudulta ruokapaikkoja, jotka kannattaa sisällyttää matkareitin varrelle.

MATKAILUTRENDIT Virossa kannattaa pistäytyä suomalaisille hyvin tuttujen Tallinnan, Tarton ja Pärnun kaupunkien ulkopuolelle myös talviaikaan. Pienen maan suurkaupunkikolmion väliin jää valtavasti nähtävää ja koettavaa, ja Viron keskieurooppalaishenkinen maaseutu poikkeaa oleellisesti suomalaisesta kansallismaisemasta.

Pelloilla myöhäiseen syksyyn saakka käyskentelevien uljaiden kattohaikaroiden ja kurkien lisäksi matkan varrelle jää satoja kartanoita upeine tammikujineen ja kiviaitoineen, sekä myös neuvostoajoista muistuttavia valtavia, usein jo ränsistyneitä kolhoosirakennuksia.

Maantienvarsilta löytyy satokausikalenterin mukaisia suoramyyntipöytiä, joista saa pelloilta, metsistä ja järvistä pöytään -hengessä kasviksia, marjoja, hedelmiä, sieniä sekä savukalaa ja lihaa pilkkahintaan. Alkutalven herkkuja ovat hunaja ja erilaiset kotitekoiset hapankaalit ja -kurkut.

Trahter-nimikyltti paljastaa kylätavernan, joista löytyy usein paikallisia erikoisuuksia, kuten erilaisia possu- ja makkarapatoja hapankaalilla tai eteläisen Viron Mulgimaan kansallisruokaa mulgipuderia, eli ohrasuurimoista, perunasta ja pekonista haudutettua muhennosta.

Myös saslõkk-grillit, eli armenialais- ja georgialaistyylisiin grillivartaisiin erikoistuneet baarit tarjoavat yleensä erinomaista ruokaa.

Valitsimme Viron maaseudulta 5+1 sellaista ympärivuotista ravintolahelmeä, jotka kannattaa joko sisällyttää reitin varrelle tai tehdä niihin oma retkensä!

Merihenkisessä MerMerissä voit nauttia paikallisista raaka-aineista valmistettua hyvää ruokaa sekä erinomaisia ranskalaisia ja italialaisia viinejä.
Merihenkisessä MerMerissä voit nauttia paikallisista raaka-aineista valmistettua hyvää ruokaa sekä erinomaisia ranskalaisia ja italialaisia viinejä. (Kuva Magnus Heinmets)

1 Pittoreski merellinen kotiravintola MerMer Lahemaan kansallispuistossa, noin tunnin ajomatkan päässä Tallinnasta itään. Pöytävarauksella avoin ympärivuotisesti.

Tammuri Talulla ei ole pysyvää ruokalistaa, vaan ruokia valmistetaan vuodenajan mukaan kotimaisista raaka-aineista.
Tammuri Talulla ei ole pysyvää ruokalistaa, vaan ruokia valmistetaan vuodenajan mukaan kotimaisista raaka-aineista. (Kuva Tammuri Talu)

2 Viron todennäköisesti kuuluisin farmiravintola Tammuri Talu restoran Otepäällä, Tartosta alle tunti lounaaseen. Tammurissa tarjotaan ruokaa kulloinkin saatavilla olevista parhaista raaka-aineista, joten menu vaihtelee päivästä toiseen. Tunnelma on kuitenkin taattu, minkä vuoksi Tammuri on Viron maatilaravintoloiden legenda. Auki ympärivuotisesti, pöytävaraus pakollinen.

Ympärivuotisesti auki olevaan Ööbikuun ovat pöytävaraukset pakollisia.
Ympärivuotisesti auki olevaan Ööbikuun ovat pöytävaraukset pakollisia. (Kuva Mart Vares)

3 Viron parhaiden ravintoloiden listalta löytyvä Ööbiku Gastronoomiatalu, eli gourmet-maatila sijaitsee vajaan tunnin ajomatkan päässä Tallinnasta Tarton suuntaan. Viiden ruokalajin illallinen katetaan keskiviikosta lauantaihin, sunnuntaisin Ööbikussa nautitaan myöhäistä lounasta. Ympärivuotisesti auki olevaan Ööbikuun ovat pöytävaraukset pakollisia.

Haukipihvejä perunamuusilla yrttien ja tuoreiden vihannesten kera Maagõkõnõn maatilaravintolan tapaan.
Haukipihvejä perunamuusilla yrttien ja tuoreiden vihannesten kera Maagõkõnõn maatilaravintolan tapaan. (Kuva Toonemäe OÜ)

4 Viron kaakonkulmassa, aivan Venäjän rajan tuntumassa sijaitseva Maagõkõnõn maatilaravintola keskittyy Setomaan perinteisiin herkkuihin. Sinne kannattaa matkata pitkin Peipsi-järven rannan kuuluisaa sipulitietä ja nauttia kauniista maalaismaisemasta. Ympärivuotisesti auki, pöytävaraus pakollinen.

Põhjakan kartanossa valmistetaan paikallisista raaka-aineista kansalliskeittiön perinteen mukaisia yksinkertaisia, maukkaita ja edullisia ruokia.
Põhjakan kartanossa valmistetaan paikallisista raaka-aineista kansalliskeittiön perinteen mukaisia yksinkertaisia, maukkaita ja edullisia ruokia. (Kuva Piret Sihver)

5 Idyllinen Põhjakan kartano on jokaisen Tallinna-Tartto-väliä matkustavan kulinaristin pakollinen pyhiinvaelluskohde ja puolen matkan krouvi. Paikallisiin luomuraaka-aineisiin erikoistunut kartano on avaamisestaan saakka pitänyt asemansa Viron parhaiden ravintoloiden listauksissa. Hinta-laatusuhde kohdillaan, autenttiset maut, esillepano ja robusti tyyli vertaansa vailla. Avoinna päivittäin ilman pöytävarausta. Keittiön iltapäiväsiesta klo 15–16.

Viron entinen ensimmäinen nainen Evelin Ilves ja pitkän linjan folkmuusikko Siim Rikker, toivottavat vieraat tervetulleiksi vanhassakaupungissa sijaitsevaan 700-vuotiaaseen taloon.
Viron entinen ensimmäinen nainen Evelin Ilves ja pitkän linjan folkmuusikko Siim Rikker toivottavat vieraat tervetulleiksi vanhassakaupungissa sijaitsevaan 700-vuotiaaseen taloon. (Kuva Triin Maasik)

+1 Viron aiemman ensimmäisen rouvan Evelin Ilveksen emännöimä kotiravintola ROOG toimii talvisin Ilveksen kotona Tallinnan vanhassa kaupungissa ja muuttaa kesäisin idylliselle Hiidenmaan saarelle. Pöytä katetaan tilauksesta 8–12 vieraalle ja menu koostuu kauden parhaista aineksista. Keittiömestarina Evelin Ilveksen kanssa toimii Siim Rikker.

Matkailutrendit ei ole Päivän Lehden toimituksellista aineistoa, vaan yhteistyökumppanin tuottamaa sisältöä.

Kommentoi Facebookissa