Kylmäverisen kaksoismurhan esitutkinta on valmistunut – taustalla erimielisyys 20 euron velasta

Epäilty poistui asunnosta vasta kuultuaan poliisiautojen hälytysäänet ja todettuaan, ettei löydä muita asunnossa olijoita.

Epäilty poistui asunnosta vasta kuultuaan poliisiautojen hälytysäänet ja todettuaan, ettei löydä muita asunnossa olijoita. (Kuvituskuva Fotolia)

Epäilty surmasi uhrinsa sukulaistensa hallussa olleella perikunnan haulikolla.

KAKSOISMURHA Lounais-Suomen poliisi on saanut valmiiksi Turun Pernossa pääsiäisenä tehdyn kaksoismurhan esitutkinnan. Poikkeuksellisen kylmäverisessä väkivallanteossa sai surmansa kaksi henkilöä ja yksi uhri loukkaantui hengenvaarallisesti.

Vangittua 27-vuotiasta miestä epäillään kahdesta murhasta ja kolmesta murhan yrityksestä. Väkivaltarikokset tapahtuivat lauantaina 3. huhtikuuta Turun Pernon kaupunginosassa. Tapauksen tutkinnanjohtajan, rikoskomisario Kristiina Kontion mukaan kyse on poikkeuksellisen kylmäverisestä tapahtumasarjasta.

– Siitä kertoo paitsi uhrien määrä myös epäillyn määrätietoinen toiminta tapahtumapaikalla. Hän poistui asunnosta vasta kuultuaan poliisiautojen hälytysäänet ja todettuaan, ettei löydä muita asunnossa olijoita, Kontio kertoo.

Rikoskokonaisuus on ollut myös tutkinnallisesti poikkeuksellisen laaja. Esitutkinnan aikana on kertynyt satoja sivuja erilaista kuulustelu- ja oheismateriaalia.

– Teknisen tutkinnan osalta tässä tapauksessa käytettiin verijälkien lähtöalueen määrittämisessä ensimmäistä kertaa Suomessa 3D-tekniikkaa. Rikosprosessiin sinänsä ei ole liittynyt mitään tavallisesta henkirikostutkinnasta poikkeavaa, Kontio sanoo.

Esitutkinnassa ei ilmennyt selkeää yksittäistä motiivia Pernossa pääsiäisenä tapahtuneille julmille väkivallanteoille. Kontion mukaan epäilty ei myöskään ole kuulusteluissa osannut selittää tekoaan.

– Motiivin taustalla vaikuttaneita taustatekijöitä ovat saattaneet olla epäillyn tausta koulukiusattuna, huumeiden käyttö sekä epäillyn ja 27-vuotiaan miesuhrin välille syntynyt riita ja uhka ystävyyden katkeamisesta.

Miesten välinen erimielisyys johtui 20 euron velasta, joka liittyi huumausaineiden toimittamiseen, käytännössä siis bensarahaan.

– Väkivallanteon motiivit tai taustatekijät voivat olla joskus hyvinkin olemattomia, Kontio huomauttaa.

Epäilty surmasi uhrinsa haulikolla. Kyse on sukulaisten hallussa olleesta perikunnan omistamasta aseesta, jonka hallussapitoon epäillyllä ei ollut lupaa. Esitutkintamateriaalin perusteella voidaan olettaa, että myös asuntoon piiloutuneet henkilöt – 23-vuotias mies ja 49-vuotias nainen – ovat olleet hengenvaarassa.

– Surmattuaan 27-vuotiaan kaverinsa epäilty liikkui tämän asunnossa ladatun aseen kanssa. Hän on kuulusteluissa kuitenkin kiistänyt etsineensä muita asunnossa olleita tai sen, että hänen tarkoituksenaan olisi ollut surmata heidät, Kontio sanoo.

Ennen tekojaan epäilty oli käyttänyt rauhoittavia lääkkeitä sekä muuntohuumetta. Kontion mukaan on mahdollista, että lääkkeiden ja huumeiden yhteiskäyttö selittää miehen väkivaltaista käytöstä. Epäillyn öinen ajomatka Turkuun on tallentunut tieliikennekameroihin. Suoritettujen verikokeiden perusteella häntä epäillään rattijuopumuksesta sekä huumausaineen käyttörikoksesta.

Epäilty on ollut vangittuna huhtikuun alusta alkaen. Syytteen nostamisen alkuperäinen määräpäivä oli heinäkuussa, mutta määräaikaa on siirretty kaksi kertaa. Suurin syy viivästymiseen on ollut se, että epäilty on ohjattu mielentilatutkimuksiin. Syytteen nostamisen määräpäivä on nyt 23. marraskuuta.

Lue myös: Poliisi selventää Pernon henkirikosten motiivia – ”Monien yksittäisten tapahtumien ja seikkojen summa”

Kommentoi Facebookissa