Kysynnästä huolimatta lääkkeet eivät lopu – ”Myyntirajoitukset ovat asiakkaiden omaksi parhaaksi”

Pyhäjoen apteekkari Juha Konttila kehittelee palvelun laajentamista myös kotiinkuljetuspuolelle. – Haluamme varmistaa, että jokainen kuntalainen saa parhaan mahdollisen palvelun myös kotikylänsä apteekilta.

Pyhäjoen apteekkari Juha Konttila kehittelee palvelun laajentamista myös kotiinkuljetuspuolelle. – Haluamme varmistaa, että jokainen kuntalainen saa parhaan mahdollisen palvelun myös kotikylänsä apteekilta. (Kuva Anne Anttila)

Itsehoitolääkkeiden rajaaminen yhteen pakettiin asiakasta kohden varmistaa lääkkeiden saatavuuden.

KORONAVIRUS Koronavirus näkyy myös apteekeissa. Poikkeuksellisen suuren kysynnän seurauksena toimituksissa lääketukuista apteekkeihin on ilmennyt haasteita. Apteekkariliiton mukaan ilmenneet tuotepuutteet korjaantuvat kuitenkin lähipäivinä.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea on lisäksi ohjeistanut apteekkeja ottamaan käyttöön itsehoitoon tarkoitettujen kipu- ja kuumelääkkeiden myyntirajoituksen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että apteekit myyvät vain yhden pakkauksen asiakasta kohden.

Viimeisen viikon aikana myös Pyhäjoen apteekin asiakasmäärät ovat olleet moninkertaiset normaaliin verrattuna.

– Varsinkin kipulääkkeiden osalta myynti on kasvanut. Varsinaista hamstrausta en ole huomannut, mutta reilummin on kuitenkin itsehoitotuotteita ostettu, apteekkari Juha Konttila luonnehtii.

Myös Pyhäjoen apteekissa on päädytty kipu- ja kuumelääkkeiden osalta myyntirajoituksiin.

– Tämä on ihmisten omaksi parhaaksi. Tällä varmistamme lääkkeiden saatavuuden myös jatkossa ja samalla sen, ettei itsehoitotuotteita viedä ulos maasta.

Apteekkari Konttila luottaa myös jatkossa siihen, että lääkkeitä riittää.

– Meillä on myös oma varasto hyvä. Lisäksi meillä on velvoitevarastointilaki, joka takaa, että tiettyjä lääkkeitä täytyy löytyä maasta 6–10 kuukauden ajaksi. Näin ollen lääkepulaa ei ole näkösällä.

Itsehoitolääkkeiden myynnin rajaaminen varmistaa lääkkeiden saatavuuden sekä niiden riittävyyden.
Itsehoitolääkkeiden myynnin rajaaminen varmistaa lääkkeiden saatavuuden sekä niiden riittävyyden. (Kuva Anne Anttila)

”Reseptilääkkeissä tarvitaan valtakirja ”

Koronaviruksen seurauksena myös apteekit ovat joutuneet miettimään toimintojensa turvaamista.

– Elämme kaikin puolin poikkeavissa olosuhteissa ja tulevaa on vaikea ennakoida. Tärkeintä on kuitenkin se, että tartunnoilta vältyttäisiin ja tämä koskee myös henkilökuntaamme, Juha Konttila pohtii.

Niinpä olisi äärimmäisen tärkeää, että flunssaoireinen ja riskiryhmään kuuluva pyytäisi esimerkiksi läheistään hoitamaan apteekkiasiat.

– Reseptilääkkeiden kohdalla tarvitaan valtakirja, potilaan Kela-kortti, sekä tarkka tieto noudettavista lääkkeistä, apteekkari Juha Konttila ohjeistaa.

Poikkeustilan vuoksi Pyhäjoen apteekkari suunnittelee kuntalaisille myös lääkkeiden kotiin kuljetusta.

– Pientä korvausta vastaan voimme tuoda lääkkeet suoraan kotiovelle. Tällainen palvelumuoto on toki vasta kehitteillä, mutta uskoisin, että tarvetta löytyy. Kotiinkuljetus palvelisi ensisijaisesti niitä, jotka eivät pääse syystä tai toisesta apteekkiin, riskiryhmille sekä karanteeniin velvoitetuille yli 70-vuotiaille.

Lue myös: Ikäihmisten on noudatettava ohjeita – ”Tämä kaikki on kerta kaikkiaan nyt otettava vakavasti”

Kommentoi Facebookissa