Sarjakuva-Finlandia Ulla Donnerille – ”Näennäisen hilpeyden alla kulkee valtava viemäriverkosto”

Ulla Donnerin edellinen sarjakuva Spleenish sai Vuoden kaunein kirja -tunnustuksen.

Ulla Donnerin edellinen sarjakuva Spleenish sai Vuoden kaunein kirja -tunnustuksen. (Kuva Helen Korpak)

Ulla Donnerin ”Sontaa” on omaperäinen ja terävä aikalaissatiiri.

SARJAKUVAT Kirjailija ja taiteilija Aulikki Oksanen poimi kymmenen finalistin joukosta vuoden 2020 Sarjakuva-Finlandia-tunnustuspalkinnon saajaksi Ulla Donnerin sarjakuva-albumin Sontaa (Skiten, suomentaja Sinna Virtanen).

Vuonna 2020 ehdolla oli 57 sarjakuva-albumia, joista nelihenkinen esiraati valitsi 10 finalistia. Sarjakuva-Finlandia on arvoltaan 5000 euroa. Näin Oksanen perustelee valintaansa:

”Ulla Donnerin Sontaa on omaperäinen ja terävä aikalaissatiiri. Vaikka ’Siperian tundra sulaa’ sen alussa vain puhekuplassa, nousee teoksen tärkeimmäksi aiheeksi hallitsematon luonto ja ihmisen omat teot ja valinnat.”

”Donnerin piirrosviiva on hauska ja kekseliäs. Se poimii hiplaavat sormet ja naisen kiukun, ikkunoitten avokadovauvat ja seksileikkien surreaalit mylläkät. Myös kielelliset koukut, puheet ja pohdinnat kuulostavat aidoilta ja ajankohtaisilta, mistä teoksen suomentaja Sinna Virtanen ansaitsee ylimääräiset kiitokset.”

”Taitavasti, lähes kavalasti Donner sirottelee kuviinsa pikku kuoriaisia, ensin olkapäille ja kahvikuppeihin, kunnes niistä huomaamatta kasvaa kaiken täyttävä, röyhkeä profetia. Tarina etenee kuitenkin vailla saarnoja. Sen näennäisen hilpeyden alla kulkee valtava viemäriverkosto, jossa lemuaa ihmisen itse luoma, globaali painajainen.”

Ulla Donner: Sontaa, S&S 2019, suomentanut Sinna Virtanen. Ruotsinkielinen alkuteos Skiten, Schildts & Söderstöms 2019.
Ulla Donner: Sontaa, S&S 2019, suomentanut Sinna Virtanen. Ruotsinkielinen alkuteos Skiten, Schildts & Söderstöms 2019. (Kuva S & S)

Ulla Donner (s. 1988) on kuvittaja ja sarjakuvataiteilija. Hänen edellinen sarjakuvansa Spleenish oli Sarjakuva-Finlandia-ehdokas ja sai Vuoden kaunein kirja -tunnustuksen.

Tampere Kuplii ry:n vuonna 2007 perustama Sarjakuva-Finlandia-palkinto myönnetään kotimaiselle tekijälle yksin tai yhdessä toisen osapuolen kanssa tehdystä ansiokkaasta sarjakuva-albumista.

Lue myös: Rosa Liksomille Ruotsin Akatemian Pohjoismainen kirjallisuuspalkinto – edeltäjinä vain kaksi suomenkielistä kirjailijaa

Kommentoi Facebookissa