Finnair saamassa 600 miljoonan valtiontakauksen – ”Reittiyhteydet tärkeitä Suomen huoltovarmuuden kannalta”

Valtio omistaa 55,9 prosenttia Finnairin osakkeista.

Valtio omistaa 55,9 prosenttia Finnairin osakkeista. (Kuva Finnair)

Myös Finnairin vaikutus Suomen kansantalouteen on merkittävä.

KORONAVIRUS Hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta on 19.3.2020 pitämässään kokouksessa linjannut, että valtio voi myöntää enintään 600 miljoonan euron suuruisen valtiontakauksen Finnair Oyj:n rahoitustarpeisiin. Takausjärjestely edellyttää eduskunnan suostumusta.

Koronaviruksen aiheuttama tilanne on täysin poikkeuksellinen, minkä vuoksi yritysten rahoituskanavat eivät toimi normaalisti. Finnair varautuu etukäteen tilanteeseen, jossa se saattaa tarvita työeläkkeiden takaisinlainausta lisärahoituksen varmistamiseksi, jos muuta rahoitusta ei lähikuukausina ole saatavilla.

Tällöin edellytetään aina takausta, joka normaalitilanteessa on pankkitakaus. Kun pankkitakauksia ei ole saatavilla, Finnair on hakenut valtion takausta.

– Valtio omistaa 55,8 prosenttia Finnairin osakkeista. Valtio on vastuullinen omistaja, ja nyt on erittäin vakava tilanne sekä kansallisesti että kansainvälisesti, minkä vuoksi valtion täytyy tukea Finnairia, toteaa valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri Tytti Tuppurainen.

Yhtiön ylläpitämät reittiyhteydet ovat Suomen huoltovarmuuden sekä rahti- ja matkustajaliikenteen kannalta erittäin tärkeitä, ja yhtiön vaikutus Suomen kansantalouteen on merkittävä.

– Haluamme varmistaa, että Finnairin toiminta ei keskeydy, vaikka yhtiö kärsii koronaviruksen aiheuttamasta äkillisestä muutoksesta markkinatilanteessa.

Vahvimmatkin lentoyhtiöt ovat tällä hetkellä vaikeuksissa ja ovat pyytäneet omaa valtiotaan apuun. Markkinatilanteen muutos on niin raju, että Finnairinkin kaltainen vakavarainen yhtiö saattaa tilanteen pitkittyessä tarvita tukea.

Lue myös: Finnair leikkaa 90 prosenttia lennoistaan – kriittiset yhteydet Suomessa ja maailmalle ylläpidetään

Kommentoi Facebookissa