Rosa Liksomille Ruotsin Akatemian Pohjoismainen kirjallisuuspalkinto – edeltäjinä vain kaksi suomenkielistä kirjailijaa

Rosa Liksomin Everstinna-romaanista tehty näytelmäsovitus on parhaillaan Helsingin Kaupunginteatterin ohjelmistossa.

Rosa Liksomin Everstinna-romaanista tehty näytelmäsovitus on parhaillaan Helsingin Kaupunginteatterin ohjelmistossa. (Kuva Pekka Mustonen)

Liksom tunnetaan myös taiteilijana, näytelmäkirjailijana ja sarjakuvien kirjoittajana.

PALKINTO Rosa Liksomille on myönnetty Ruotsin Akatemian Pohjoismainen kirjallisuuspalkinto. Palkinnon summa on 400 000 Ruotsin kruunua eli liki 40 000 euroa. Liksom vastaanottaa palkinnon Tukholman pörssin suuressa salissa 1. huhtikuuta.

Ruotsin Akatemian Pohjoismaisen palkinnon on aiemmin saanut kaksi suomenkielistä kirjailijaa: Sofi Oksanen vuonna 2013 ja Paavo Haavikko vuonna 1993. Ruotsiksi kirjoittavista suomalaisista palkinnon ovat vastaanottaneet Monica Fagerholm (2016), Lars Huldén (2000), Bo Carpelan (1997) ja kielitieteilijä Nils Erik Enqvist (1988).

Rosa Liksomia (s. 1958) pidetään suomalaisen kirjallisuuden merkittävänä uudistajana. Liksom sai Finlandia-palkinnon romaanillaan Hytti nro 6 vuonna 2011 ja Pro Finlandia -mitalin vuonna 2013. Hän on myös kansainvälisesti menestyneimpiä nykykirjailijoitamme.

Lapista kotoisin oleva Liksom on kuvannut kirjoissaan kaupunkilaisia, nuoria ja syrjäisten alueiden ihmisiä. Hän on ensimmäinen suomalaiskirjailija, joka on käyttänyt meänkieltä romaaneissaan. Liksom tunnetaan myös taiteilijana, näytelmäkirjailijana ja sarjakuvien kirjoittajana. Hänen Everstinna-romaanistaan tehty näytelmäsovitus on parhaillaan Helsingin Kaupunginteatterin ohjelmistossa.

Ruotsin Akatemian Pohjoismainen palkinto jaetaan vuosittain ansioituneelle pohjoismaiselle kirjailijalle. Palkinto perustettiin Ruotsin Akatemian 200-vuotisjuhlan yhteydessä vuonna 1986, ja sitä rahoittaa Karin ja Karl Ragnar Gierow -säätiö. Viime vuonna palkinnon voitti Karl Ove Knausgård.

Lue myös: Eeva Kilvelle kirjallisuuden valtionpalkinto – ”Kirjallisuus pitää ikivanhan kielemme elinkelpoisena”

Kommentoi Facebookissa