Ikäihmisten on noudatettava ohjeita – ”Tämä kaikki on kerta kaikkiaan nyt otettava vakavasti”

Suojelemalla itseään virustartunnalta, suojelee samalla omia läheisiään ja koko yhteiskuntaa.

Suojelemalla itseään virustartunnalta, suojelee samalla omia läheisiään ja koko yhteiskuntaa. (Kuva Jenni-Maria Kononen/ VTKL)

Yli 70-vuotiaiden on nyt välttämätöntä noudattaa viranomaisten ohjeita omasta eristäytymisestä.

KORONAVIRUS Vanhustyön keskusliiton puheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen tähdentää, että yli 70-vuotiaiden suomalaisten on nyt välttämätöntä noudattaa hallituksen ja viranomaisten ohjeita omasta eristäytymisestä toistaiseksi.

– On ymmärrettävää, että rajoitustoimet voivat tuntua monesta ikäihmisestä liioittelulta. Tätä virusta ei kuitenkaan missään nimessä pidä vähätellä. Asiantuntijoiden mukaan se on vaarallisin ikäihmisille ja valmiiksi sairaille. Kuolonuhrit muissa maissa ovat hyvin pitkälti olleet iäkkäämpiä. Tämä kaikki on kerta kaikkiaan nyt otettava vakavasti etenkin, kun virus on uusi ja osin vielä tuntematon, Heikkinen sanoo.

Myönteistä suhtautumista rajoituksiin helpottaa se, kun muistaa, että suojelemalla itseään virustartunnalta, suojelee samalla omia läheisiään ja koko yhteiskuntaa ja terveydenhuollon resurssien riittävyyttä.

– Myös asetetulle 70 vuoden karanteeni-ikärajalle on järkiperustelut: sillä pyritään ehkäisemään juuri aktiivisen suuren ikäluokan joukkosairastuminen, Heikkinen perustelee.

Heikkinen pitää suomalaisen yhteiskunnan peruskivenä sitä, että perheet elävät ylisukupolvisesti ja että isovanhemmat ovat tiiviisti mukana lasten ja lastenlasten arjessa. Nyt yhteyttä on kuitenkin pidettävä muuten kuin fyysisesti kohtaamalla.

– Ikäihmiset eivät voi nyt toimia lastenhoitoapuna tai ylipäätään tulla kyläilemään. Eikä heidän luonaan voi kyläillä. Yhteiskunta tekee kaikkensa riskiryhmissä olevien suojelemiseksi, mutta on jokaisen vastuulla toimia sen puolesta myös itse. Myös heidän, jotka riskiryhmiin itse kuuluvat.

Heikkinen toteaa, että poikkeustila ei kuitenkaan jatku loputtomiin.

– Kyllä tästäkin yhdessä selvitään, ja kokemuksestani tiedän, että ikäihmiset kantavat vastuuta usein muidenkin puolesta ja toimivat annettujen ohjeiden mukaan, kun vain perustelut tuntuvat järkeviltä, ennen kansanedustajuutta vanhustenhoitoyksiköissä sairaanhoitajana ja esimiehenä toiminut Heikkinen summaa.

Lue myös: THL arvioi rajoitusten tehon – ”Koulujen sulkeminen hidastaa epidemiaa ja vähentää ikääntyneiden tartuntoja”

Kommentoi Facebookissa