Labradorinnoutaja edelleen Suomen suosituin koira – kotimaiset rodut nousussa

Vuosituhannen alussa labradorinnoutaja ja kultainennoutaja olivat vielä yhtä suosittuja.

Vuosituhannen alussa labradorinnoutaja ja kultainennoutaja olivat vielä yhtä suosittuja. (Kuva Ida Photography)

Rotu on pitänyt kärkipaikkaa jo seitsemän vuotta, yli 2 000 pentua rekisteröitiin.

KOIRAT Kennelliitto rekisteröi viime vuonna 46 191 koiranpentua. Eniten rekisteröitiin jälleen labradorinnoutajia, suomenajokoiria ja jämtlanninpystykorvia. Labradorinnoutaja on pitänyt kärkipaikkaa jo seitsemän vuotta. Kotimaiset koirarodut paransivat sijoituksiaan itsenäisyyden juhlavuoden alla.

Vuonna 2016 rekisteröitiin yli 2 000 labradorinnoutajan pentua. Edellisen kerran pentuja on rekisteröity yhtä paljon 25 vuotta sitten. Vuosituhannen alussa labradorinnoutaja ja kultainennoutaja olivat vielä yhtä suosittuja, mutta kultaisennoutajan suosio on laskenut ja rotu löytyy nyt rekisteröintilistan sijalta kuusi.

Suomenajokoira piti tiukasti kiinni sijastaan rekisteröintilistan kakkosena.
Suomenajokoira piti tiukasti kiinni sijastaan rekisteröintilistan kakkosena. (Kuva Ida Photography)

Moni suomalainen koirarotu vahvisti asemiaan rekisteröintilistalla vuonna 2016. Suomenajokoira piti tiukasti kiinni sijastaan rekisteröintilistan kakkosena ja suomenlapinkoira nousi listalla kaksi pykälää sijalle neljä.

Karjalankarhukoiran ja suomenpystykorvan pentuja rekisteröitiin molempia yli 700. Luku ilahduttaa, sillä pentumäärät kävivät taannoin jo 500 pennun tuntumassa. Karjalankarhukoira nousi nyt rekisteröintilistalla sijalle 11 ja suomenpystykorva sijalle 13. Lapinporokoiria rekisteröidään vuosittain tasaiset 200–300 pentua. Nyt porokoira on listalla sijalla 60.

Jämtlanninpystykorva ei arastele edes huomattavasti suurempaa hirveä.
Jämtlanninpystykorva ei arastele edes huomattavasti suurempaa hirveä. (Kuva Hannu Huttu)

Kennelliitossa juhlitaan tänä vuonna Suomen itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi kotimaisia koirarotuja. Rekisteröintitilastoja pitkään seurannut Koiramme-lehden päätoimittaja Tapio Eerola uskoo, että rotujen saama huomio välittyy tänä vuonna myös pentujen ja rekisteröintien määrään.

Vaikka viime vuoden rekisteröintitilastoissa ei olekaan suuria muutoksia edellisvuosiin nähden, löytyy tilastoista mielenkiintoisia yksityiskohtia.

Eerola huomioi, että muun muassa kääpiökoirien, paimenkoirien, vahtikoirien ja molossien ryhmien suosio laskee. Paimenkoirien ryhmän pentumäärä on alimmillaan yli 10 vuoteen eikä esimerkiksi saksanpaimenkoira ole ollut ainakaan 50 vuoteen rotutilastossa niin alhaalla kuin nyt viidentenä.

Ilmiömäisiä rekisteröintien nousuja on nähty muun muassa lapinkoirilla ja pienillä seurakoirapystykorvilla.

Kymmenen suosituinta rotua Suomessa vuonna 2016

  1. labradorinnoutaja
  2. suomenajokoira
  3. jämtlanninpystykorva
  4. suomenlapinkoira
  5. saksanpaimenkoira
  6. kultainennoutaja
  7. harmaa norjanhirvikoira
  8. shetlanninlammaskoira
  9. jackrussellinterrieri
  10. kääpiösnautseri

Kommentoi Facebookissa