Lähes 36 000 kiloa kaivosjätettä kipattiin yrityksen tontille – romufirman johtajalle 60 päivää ehdollista

Kaivosjätteiden hävittämisestä firma sai 55 000 euron palkkion. Toimitusjohtaja ja yhtiö määrättiin maksamaan rahat valtiolle. (Kuvituskuva Fotolia)

Jätteissä oli muun muassa tonneittain kaivostoiminnan yhteydessä syntyneitä jäteöljyjä.

YMPÄRISTÖRIKOS Tamperelaisen romualan firman johtaja on tuomittu 60 päivän ehdolliseen vankeusrangaistukseen ympäristön turmelemisesta. Lisäksi maksettavaksi tuli isot korvaukset. Romufirma oli tuonut tonneittain kaivosjätettä Nivalasta Lempäälään.

Tamperelainen romufirma toi lähes 36 000 kiloa kaivosjätettä Hituran kaivosalueelta Nivalasta Pohjois-Pohjanmaalta Lempäälään, mistä yritys oli vuokrannut tontin. Syytteen mukaan yritys sijoitti tontille jätteitä, joita sillä ei ollut oikeutta ottaa vastaan, kuljettaa, varastoida ja käsitellä.

Oikeudessa romufirman toimitusjohtaja väitti, että häntä painostettiin viemään kaivosjätteet pois Hiturasta, ja osittain painostuksen alaisena tavara siirrettiin Lempäälään. Jätteissä oli muun muassa tonneittain kaivostoiminnan yhteydessä syntyneitä jäteöljyjä. Vaarana oli, että öljyt valuvat maahan ja pilaavat ympäristöä.

Vähän päälle 40-vuotias toimitusjohtaja tuomittiin ympäristön pilaamisesta 60 päivän ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Kaivosjätteiden hävittämisestä firma sai 55 000 euron palkkion. Toimitusjohtaja ja yhtiö määrättiin maksamaan rahat valtiolle.

Lue myös: Tonneittain ympäristölle vaarallista kaivosjätettä tontille – jätteet ovat peräisin kanadalaisen yhtiön kaivosalueelta

Kommentoi Facebookissa