NYRKKEILY Päättyvä vuosikymmen on ollut maailman tunnetuimmille urheilijoille yltäkylläisyyden aikaa. Maailman suosituimmissa urheilulajeissa, kuten jalkapallossa, nyrkkeilyssä, koripallossa, golfissa, tenniksessä ja autourheilussa tähtiurheilijoiden tulot ovat vain kasvaneet.
Talouslehti Forbes on listannut 2010-luvun parhaiten tienanneet urheilijat. Listan ykköseksi pääsee nyrkkeilijä Floyd Mayweather Jr, joka tienasi vuosikymmenen aikana noin 915 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria.
Nyrkkeilyssä ansiot perustuvat lähinnä ottelupalkkioihin. Yli puolet tuloistaan Mayweather saikin kahdesta mestaruusottelustaan.
Otteluistaan Manny Pacquiaoa ja Conor McGregoria vastaan Mayweather tienasi pelkästään yli 500 miljoonaa dollaria. Pelkästään niiden matsien tuloillaan Mayweather olisi ollut 2010-luvun seitsemänneksi parhaiten palkattu urheilija.
Sijoille kaksi ja kolme Forbesin listalla sijoittuvat jalkapallotähdet Cristiano Ronaldo ja Lionel Messi. Ronaldo tienasi 2010-luvulla 800 miljoonaa dollaria. Messi ansaitsi 750 miljoonaa dollaria.
Jalkapallossa maailman kärkiseurat eivät toimi talouden perusperiaatteilla, että seuran pitäisi tuottaa omistajilleen voittoa. Real Madridin, FC Barcelonan, Manchester Unitedin tai Paris Saint-Germainin kaltaiset seurat ovat ökyomistajiensa leikkikaluja. Kun palkkakattoakaan ei eurooppalaisissa jalkapallosarjoissa ole, voivat Ronaldo ja Messi tienata järjettömiä summia.
NBA-koripallossa seuroilla on ollut palkkakatto yli kahden vuosikymmenen ajan, mutta sarjan suurimmat tähdet tienaavat silti huimia summia. Forbesin tienestilistalla neljäntenä oleva koripalloilija LeBron James tienasi 2010-luvun aikana 680 miljoonaa.
Tenniksessä ammattilaispelaajien tuloerot ovat valtavia, mutta lajin suurimmat tähdet tienaavat hurjia summia. Urheilijoista viidenneksi eniten 2010-luvulla tienasi tennispelaaja Roger Federer, jonka kokonaisansiot olivat vuosikymmenen aikana 640 miljoonaa dollaria.
Golfista on tenniksen tavoin rantautunut yläluokan ökylajista tavallisen keskiluokan suosikkiharrastukseksi. Aasiassa golfin suosio on kasvanut räjähdysmäisesti, mikä on tietysti kasvattanut lajin supertähtien tilipusseja.
Maailman tunnetuin golffari Tiger Woods ryvettyi 2010-luvun alussa seksikohuissa, mutta se ei vienyt häntä konkurssiin. Woods tienasi vuosikymmenen aikana 615 miljoonaa sijoittuen Forbesin listalla kuudenneksi.
Woodsin kova kilpakumppani, Forbesin listalla seitsemänneksi sijoittuva Phil Mickelson, jäi Woodsin tuloista selvästi. Mickelson tienasi 2010-luvulla 480 miljoonaa dollaria sijoittuen listalla seitsemänneksi.
Rahakkaan matsin Mayweatheria vastaan otellut Nyrkkeilijä Manny Pacquiao tienasi 2010-luvulla 435 miljoonaa dollaria. Hän sijoittuu Forbesin listalla kahdeksanneksi.
Koripalloilijoista LeBron Jamesin jälkeen toiseksi parhaat tulot 2010-luvulla kirjautti Kevin Durant. Hän tienasi vuosikymmenen aikana 425 miljoonaa dollaria.
Formula ykkösissä kuusi maailmanmestaruutta voittanut Lewis Hamilton tienasi vuosikymmenessä noin 400 miljoonaa dollaria. Hän sijoittuu Forbesin listalla kymmenenneksi.
Suomalaisurheilijoiden ylivoimainen tienestiykkönen Kimi Räikkönen on tienannut urallaan arviolta 300 miljoonaa euroa. Nämä ansiot Kimi on saavuttanut 20 vuodessa. Summasta reilut 100 miljoonaa euroa Kimi on tienannut 2010-luvulla.
Räikkönen ei kuitenkaan enää ole parhaiten palkattu suomalaisurheilija. Alfa Romeolla hänen vuosipalkkansa on laskenut neljään miljoonaan dollariin.
Suomalaisten tienestiykkösiä ovat nykyään NHL-jääkiekkoilijat. Sebastian Aho ja Mikko Rantanen tienaavat 12 miljoonaa dollaria kaudessa.
NBA-koripalloilija Lauri Markkasen palkka on neljän miljoonan dollarin tietämillä. Rantasen liksa nousee lähivuosina todennäköisesti Ahon ja Rantasen tasolle.
Mercedeksellä Formula ykkösissä kilpaileva Valtteri Bottas jää rahakkaimpien suomalaisten NHL-tähtien palkkatasosta. Bottaksen vuosipalkka Mercedeksellä oli 2019 noin seitsemän miljoonaa euroa.
Teksti Otto Palojärvi
Kommentoi Facebookissa