Lainamarkkinoiden monet palvelut kuluttajille

Kuva Unsplash

Toimimalla aktiivisesti ja käyttämällä kaikki keinot hyväkseen lainan hakija voi tehdä tuntuvia säästöjä.

Lainan hakeminen, lainarahan investoiminen suureen ostokseen sekä lainan lyhentäminen ja maksaminen ajallaan pois kuuluvat jossain vaiheessa lähes jokaisen suomalaisen kuluttajan elämää. Lainaprosessit ovat normaali osa niin yksityishenkilöiden kuin yritysten taloudenhoitoa eri tilanteissa, joissa rahalla tai rahoitukselle on suuri tarve. Vaikka lainaprosessit ja -raha on aina otettava vakavasti, eikä lainahakemusta tule jättää ilman pitkää harkintaprosessia, niin yleisesti lainaamiseen liitetään vielä suorastaan vanhentuneita käsityksiä.

Lainamarkkinat ovat jatkuvassa muutoksessa. Niin pankit kuin rahoituslaitokset, eli kaikenlaiset lainamarkkinoilla toimivat yritykset, sopeutuvat ketterästi niin teknologian kehitykseen kuin kansainvälisen talouden ilmiöihin. Kuluttajilla onkin käytössään useita työkaluja sekä lainanantajien tarjoamia palveluilta, joilla lainaamisen kannattavuuden voi maksimoida. Haettiinpa lainaa sitten perinteisestä pankista tai verkossa toimivalta lainan vertailu palvelulla, kuten Matchbankerilla, niin toimimalla aktiivisesti ja käyttämällä kaikki keinot hyväkseen lainan hakija voi tehdä tuntuvia säästöjä.

Lainojen vertailu ja kilpailuttaminen

Lainamarkkinoilla tärkein yksittäinen työkalu, joka kuluttajalla on käytössään, on tietenkin mahdollisuus kilpailuttaa ja vertailla lainoja. Pankit ja muut lainamarkkinoiden toimijat ovat lähtökohtaisesti yksityisiä yrityksiä, jotka kilpailevat asiakkaista siinä missä mattokauppiaatkin. Niinpä lainaa haluava kuluttaja voi vertailla lainanantajien palveluita samaan tapaan kuin korttelin kahviloiden hintoja.

Lainojen kilpailuttaminen toimii saman logiikan mukaan riippumatta siitä, kilpailutetaanko lainaa pankkien vai muiden rahoituslaitosten kesken. Lainan hakija toimittaa hakemuksen, josta käy ilmi lainan toivottu koko ja muut ehdot, useille potentiaalisille lainanantajille. Muiden yritysten tapaan myös pankit ja rahoituslaitokset kilpailevat maksukykyisistä ja luotettavista asiakkaista. Siksi kilpailuttamisen seurauksena hyvälle velalliselle ollaan valmiita myöntämään lainaa usein monien eri lainanantajien toimesta. Näitä lainatarjouksia kuluttaja voi sitten vertailla mielensä mukaan ennen parhaan tarjouksen hyväksymistä.

Asuntolainan kilpailuttaminen uudestaan

Asuntolaina on aina suuri ja pitkäkestoinen taloudellinen sitoutuminen. Usein omistusasunto sekä sen aiheuttama velka määrittävät kuluttajan talouden läpikotaisin. Suurta lainaa maksetaan pois vuosikymmenien ajan, minkä lisäksi oma asunto kattaa lähes aina suurimman osan tavallisen kuluttajan omaisuudesta.

Asuntolainan tärkeyden vuoksi on hyvä muistaa, että asuntolainan voi kilpailuttaa myös sen jälkeen, kun se on jo myönnetty. Asuntolainojen kilpailuttaminen on tietenkin tuttu juttu jokaiselle asuntovelalliselle sekä asuntolainan hakemista harkitsevalle. Monille asuntovelallisille tulee kuitenkin täytenä yllätyksenä, että laina voidaan kilpailuttaa myös jälkikäteen.

Asuntolainan kilpailuttaminen jälkikäteen toimii samojen periaatteiden mukaan kuin lainan kilpailuttaminen hakuprosessin aluksi. Asuntolaina on pitkä velka, joten velallisen taloudellinen tilanne voi muuttua maksuprosessin aikana suuresti. Tämän seurauksena velallisesta voi tulla halutumpi asiakas pankkien silmissä. Asuntolainan uudelleen kilpailutuksen ideana onkin saada joko oma tai toinen pankki ottamaan velka uudelleen käsittelyyn, ja tarjoamaan sille edullisemmat ehdot, koska velallisesta on tullut entistä halutumpi asiakas.

Lainsäädäntö ohjaa lainapalveluita

Etenkin verkon kautta haetuilla lainoilla on ollut huono maine, ja vuosituhannen alkupuolella lainamarkkinat olivatkin melkoinen villi länsi. Kulutusluottojen ja muiden lainojen sopimuksia ohjaavaa lainsäädäntöä on kuitenkin kehitetty vuosien ajan, ja pahimmista ylilyönneistä on päästy eroon. Lainamarkkinoilla on kuitenkin aina käytettävä tervettä järkeä, ja lainasanastoon sekä lainaamisen realiteetteihin on aina syytä tutustua etukäteen.

Miten lainapalveluista saa eniten irti?

Jotta nykyinen tai tuleva lainan hakija tai velallinen saisi mahdollisimman paljon irti mahdollisuuksista kilpailuttaa ja vertailla lainoja sekä muista lainapalveluista, tämän on panostettava omaan taloustilanteeseensa pitkällä aikavälillä. Esimerkiksi säännöllinen säästäminen ja sijoitussalkun kehittäminen tasaisesti ja johdonmukaisesti osoittaa, että kyseessä on vastuullinen kuluttaja sekä lainanantajille haluttava asiakas. Lisäksi lainamarkkinoilla on erityisen tärkeää pitää huoli siitä, että luottotiedot ovat aina kunnossa, eikä maksuhäiriömerkintöjä ole.

Artikkeli on yhteistyökumppanimme tuottamaa sisältöä.

Kommentoi Facebookissa