Lainavertailu osaksi lainanhakua

Kuva Andre Piacquadio/ Pexels

Jokainen laina kannattaa ensin kilpailuttaa, koska se voi tuoda huomattavia säästöjä.

Suomalaiset hakevat edelleen lainaa eri rahoitustarpeisiin. Niillä mahdollistetaan arjen pieniä ja suuria hankintoja sekä paikataan äkillistä ja yllättävää rahantarvetta. Jokainen laina kannattaa ensin kilpailuttaa, koska se voi tuoda huomattavia säästöjä.

Laina sisältää lähes poikkeuksetta erilaisia ehtoja. Niitä ovat muun muassa korko ja takaisinmaksuaika. Niiden lisäksi lainaan voidaan lisätä muitakin kuluja, kuten tilinhoitomaksu. Nämä muodostavat kokonaisuuden, joka määrittelee puolestaan lainan todellisen hinnan.

Lainojen ehdot poikkeavat hurjasti eri tarjoajien välillä. Tämä kannattaa muistaa, jottei syöksy heti ensimmäisen tarjouksen pariin. Pienellä selvittelyllä voi nimittäin löytää itselleen sopivimman lainan, mikä käytännössä onnistuu lainavertailulla.

Miksi lainavertailu on tärkeää?

Lainamarkkinat ovat edelleen villit, koska tarjoajia on erittäin paljon. Lainamarkkinoilla on tehty valtava digiloikka ja nykyään lähes koko toiminta on sähköistä. Tämä on tehnyt lainanhakuprosessista erittäin nopeaa ja vaivatonta, sillä koko menetelmä on valmis lähes parissa minuutissa.

Nopeudesta ja helppoudesta huolimatta lainoihin tulee suhtautua maltilla. Huolellinen selvittely auttaa löytämään itselleen sopivimman lainan, jonka ehdot ovat omaan tilanteeseen mahdollisimman suotuisat. Lainavertailu on oleellinen osa taustaselvittelyitä, koska se antaa paremman kuvan lainanhakijan tilanteesta ja mahdollisuuksista.

Lainavertailun avulla lainanhakija pystyy selvittämään, minkälaisia lainoja on tarjolla. Vertailu tarjoaa enemmän räätälöityjä vaihtoehtoja, jotka perustuvat lainanhakijan antamiin tietoihin. Se auttaa merkittävästi lainanhakijaa selvittämään omia lainamahdollisuuksiaan ja löytämään edullinen laina laajasta valikoimasta.

Miten lainanvertailu toimii?

Lainanvertailu on tehty erittäin helpoksi. Se on sähköistetty palvelu, jota tarjoaa moni asiaan perehtynyt verkkosivusto. Käyttäjä siirtyy valitsemalleen lainavertailusivustolle ja antaa itsestään ja tilanteestaan vaadittuja tietoja.

Tietojen perusteella sivusto hakee lainanhakijalle parhaat tarjoukset, joita lainanhakija voi vertailla. Vertailu ei sido mihinkään, vaan niitä voi tutkailla omassa rauhassa ja saada sen avulla puolueetonta tietoa. Hyväksytty lainatarjous on sen sijaan sitova.

Lainavertailusta pitäisi saada selville lainan ehdot ja kulut, jotta lainanhakija voi päätellä lainan sopivuudesta. Sivustot saattavat toimia eri tavoilla, joten lainanhakija voi kokeilla lainavertailua usealla eri sivustolla. Asian kanssa ei kannata kiirehtiä, vaan laina tulee aina hankkia harkiten ja maltilla.

Selvitä lainojen ehdot

Lainanhakijan kannattaa muistaa, että lainat ovat rahoitusyhtiöille liiketoimintaa. Tämän takia niihin määritellään tietty hinta, jotta lainan myöntäminen on yritykselle kannattavaa. Hinta muodostuu lainasumman lisäksi koroista ja muista kustannuksista.

Ilmaisia lainoja jaetaan aniharvoin, eli lainaan liitetään lähes poikkeuksetta korko. Sitä ei kannata pelkästään tuijottaa, koska se ei välttämättä kerro yksin lainan kokonaishinnasta. Lainaan voidaan nimittäin sisällyttää muitakin kuluja, kuten tilinhoitomaksu.

Koron sijaan lainassa tulisi kiinnittää huomiota todelliseen vuosikorkoon, joka kertoo täsmällisemmin lainan kokonaiskustannuksista. Se pitää käydä selkeästi ilmi lainatarjouksessa, jotta lainanhakija tietää, mihin on sitoutumassa.

Kustannuksien lisäksi lainaan määritellään takaisinmaksuaika. Se tarkoittaa aikaa, jonka puitteissa laina pitää maksaa takaisin. Takaisinmaksuaika voi vaihdella melko reippaasti ja se on nykyisissä kulutusluotoissa muutamasta kuukaudesta useisiin vuosiin.

Artikkeli on yhteistyökumppanimme tuottamaa sisältöä

Kommentoi Facebookissa