Lämmin kesä kasvatti hyvän ruissadon – kotimaista ruista riittää taas ruisleivän leivontaan

Tämän kesän runsas ruissato riittää hyvin kotimaan leipomoiden ja teollisuuden tarpeisiin.

Tämän kesän runsas ruissato riittää hyvin kotimaan leipomoiden ja teollisuuden tarpeisiin. (Kuva Pro Ruis)

Ruis valmistui puitavaksi elokuun alussa ja puinnit on pystytty tekemään hyvissä olosuhteissa.

VILJA Rukiin puinnit ovat edelleen käynnissä, mutta näkymät ovat erittäin hyvät laadukkaaseen ruissatoon. Näyttää siltä, että ruista riittää hyvin kotimaan leipomoiden ja teollisuuden tarpeisiin tulevan talven ajaksi.

Lämmin kesä mahdollisti rukiin kylvöt hyvissä olosuhteissa syksyllä 2018. Ruista kylvettiinkin yli 40 000 hehtaarille. Rukiit talvehtivat hyvin ja myös tämän kesän kasvukausi on ollut rukiin kasvulle suosiollinen. Syysviljat näyttävät selviävän vaihtelevista sää olosuhteista kevätviljoja paremmin muun muassa syvän juuriston ansiosta.

Ruis valmistui puitavaksi elokuun alussa ja puinnit on pystytty tekemään hyvissä olosuhteissa. Viljelijöiden kommenttien mukaan rukiista on tullut ennätyssatoja.

– Ruista on vastaanotettu myllyille jo jonkin verran ja laatukuvakin alkaa muodostua. Yleisesti rukiin laatu on hyvä, kertoo Pro Ruis -yhdistyksen puheenjohtaja Minna Oravuo.

Koska kesän 2018 ruissato oli pienempi, viime talvena ruista jouduttiin tuomaan jonkin verran. Tämän kesän runsas sato riittää hyvin kotimaan leipomoiden ja teollisuuden tarpeisiin. Kotimaista ruisleipää on siis taas tarjolla.

Lue myös: Kaksi heikkoa satovuotta takana – luvassa nyt runsas ruissato ja suurin kaurasato kuuteen vuoteen

Kommentoi Facebookissa