Suomalaiset hurmoksessa EM-lentopallon jatkopaikasta – ”Tämä oli niin iso voitto”

Suomi on mukana lentopallon EM-kisoissa seitsemättä kertaa peräkkäin

Suomi on mukana lentopallon EM-kisoissa kahdeksatta kertaa peräkkäin. (Kuva CEV).

Suomi taisteli upeasti voiton Turkista eränumeroin 3-2 ja jatkaa lentopallon EM-kisoissa neljännesvälieriin.

LENTOPALLO Suomen miesten lentopallomaajoukkue selvitti tiensä EM-kisoissa jatkopeleihin kovan taistelun jälkeen voittamalla Turkin 3-2 (25-20, 15-25, 18-25, 25-23, 15-12). Huippujännittävää ottelua Turkki johti Ljubljanassa jo 2-1, mutta Suomi nousi kuilun partaalta mahtavaan taisteluvoittoon.

Suomen päävalmentaja Joel Banks on ollut kovan kritiikin kohteena koko kesän ajan, kun tappiot ovat seuranneet toisiaan. Banksilla oli mahdollisuus ottelun jälkeen näpäyttää epäilijöitään, mutta jätti sen tekemättä.

– Tällä hetkellä ajattelen vain pelaajia. Meillä on ollut niin paljon turbulenssia tänä kesänä, niin paljon vaihdoksia ja niin paljon alamäkiä. Nyt tuli ylämäki. Tämä joukkue on osoittanut niin paljon luonnetta. Tiesimme panokset: joko voitat tai menet kotiin. Tulimme tähän peliin sen haasteen ja niiden paineiden kanssa, ja pelasimme niin kovaa kuin pystyimme. Tässäkin pelissä meillä oli ylä- ja alamäkiä. Uskomaton tunne, Banks hehkutti ottelun jälkeen.

Suomi aloitti ottelun hienosti voittamalla ensimmäisen erän suhteellisen turvallisesti. Sen jälkeen Turkki alkoi saada enemmän otetta ja erityisesti 211-senttisestä Adis Lagumdzijasta tuli Suomen painajainen. Turkin hakkuri takoi ottelussa peräti 40 pistettä, joista 30 tuli toisen ja kolmannen erän aikana.

– Pelasimme itse asiassa tilastojen valossa erittäin hyvän pelin. Ero oli Turkin numero 12 emmekä saaneet häntä pysäytettyä. Hänen pisteensä ja syöttönsä tekivät eron. Syöttömme, vastaanottomme, hyökkäyksemme ja torjuntamme olivat itse asiassa tasoomme nähden hyviä. Peli kääntyi, kun pystyimme puolustamaan häneltä muutaman pallon, Banks analysoi ottelun kulminaatiopistettä.

Seuraavaksi Suomi lähtee aamulla kohti Ranskaa ja Nantesia, jossa se kohtaa lauantaina isäntämaan. Ranska lukeutuu turnauksen ennakkosuosikeihin, joten Suomella on kova haaste edessä.

– Se on tämän joukkueen palkinto hyvin tehdystä työstä. Nautitaan tästä ensin, kun tämä oli niin iso voitto.

Aiemmin turnauksessa Suomi oli hävinnyt erien lopussa tärkeitä pisteitä, jotka olivat kostautua jatkopaikan muodossa. Tällä kertaa suomalaisilta löytyi vaadittua kylmähermoisuutta ja ratkaisuvoimaa, jotta tiukat loppuerän pisteet saatiin käännettyä.

Maajoukkue on saanut runsaasti kritiikkiä heikosti menneen kesän jälkeen. Mikäli jatkopaikka olisi jäänyt saavuttamatta, olisi mediassa todennäköisesti vaadittu päävalmentaja Joel Banksin päätä vadille.

Suomen pelaaja Eemi Tervaportti ei anna kritiikin vaivata päätään.

– Ei me niitä mietitä. He saavat kirjoittaa mitä kirjoittavat, ja me pelaamme niin hyvin kuin pystymme. Se on heidän hommansa, ja tämä on meidän homma, Tervaportti kuittasi.

Suomea oli Ljubljanassa kannustamassa noin 2500 suomalaiskannattajaa, jotka tekivät Suomesta kisojen toisen isäntämaan.

– Aivan mahtava. Olen sanonut sitä monta kertaa, että arvokisoissa meillä on aina aivan mahtava yleisö. On kuin kotona pelaisi. Tämä on aivan upeaa, Tervaportti hehkuttaa.

Haastattelut Salttu Forsström, Ljubljana

Lue myös: Venäjä oli liian kova Suomelle – EM-kisojen tulo Tampereelle päivän lohtuna

Kommentoi Facebookissa