Lämmitys ja lämmin vesi ovat suurimmat energiasyöpöt – näillä keinoilla sähkölasku pienenee parhaiten

Pudottamalla makuuhuoneen lämpötilaa säästää sähköä sekä nukahtaminen ja unentulo helpottuvat.

Pudottamalla makuuhuoneen lämpötilaa säästää sähköä sekä nukahtaminen ja unentulo helpottuvat. (Kuva Fotolia)

Keskimäärin noin kolmannes kaikista taloyhtiöiden kuluista menee lämpömaksuihin.

ENERGIA Talvikausi on alkanut ja samalla puhe energian hinnoista ja säästöistä. Sähkölämmitys on lämpimän veden kanssa ehdottomasti kodin suurin sähkönkuluttaja. Se on myös pien- ja kerrostalojen suurin kuluerä.

Keskimäärin noin kolmannes kaikista taloyhtiöiden kuluista menee lämpömaksuihin. Kotimaan Energian tuotepäällikkö Kiti Ryytty vinkkaa ohessa parhaista säästökohteista.

Lämmitysjärjestelmä

Mittavimmat säästöt syntyvät, kun lämmitysjärjestelmä valitaan oikein. Lämpöpumpun valinta on ehdottomasti tehokkain keino säästää energiakuluissa. Maalämpöpumpun avulla säästöt voivat olla jopa 80 prosenttia.

Samalla tulee valittua ympäristöystävällinen, uusiutuva energialähde, joka minimoi hiilidioksidipäästöt. Lämpöpumppu on energiatehokkain valinta myös kerrostaloihin, kouluihin ja teollisuuskiinteistöihin.

Saunominen ja ilmankosteus

Sähkösauna on myös kodin suuri sähkösyöppö, mutta turhaan ei kannata pitää ilmankostutintakaan päällä. Ilman kuivumista vähentää alhaisempi huoneen lämpötila, mikä parantaa myös viihtyvyyttä. Pudottamalla makuuhuoneen lämpötilaa nukahtaminen ja unentulo helpottuvat.

Pese pyykki matalassa lämpötilassa

Pyykinpesun energiankulutus riippuu pesulämpötilasta. Pyykin saa puhtaaksi jo 20 asteessa, jos käyttää pyykinpesuaineena nestemäistä ainetta ja pesukone on melko uusi.

Katkaise virta laitteista kokonaan

Viihdelaitteet kuluttavat sähköä myös silloin, kun ne on sammutettu kaukosäätimellä. Jos laitteesta ei löydy virtaa katkaisevaa kytkintä, niiden virta kannattaa katkaista kokonaan esimerkiksi kytkimellä varustetusta jatkorasiasta, jos johtojen irrottaminen pistorasiasta tuntuu liian vaivalloiselta. Virta on syytä katkaista laitteista ainakin lomien ajaksi.

Hehkulampuista led-valoihin

Vaihda hehkulamput led-valoihin, jotka kuluttavat vain murto-osan hehkulamppujen energiasta. Tämä näkyy luonnollisesti sähkölaskussa. Led-valot ovat myös pitkäikäisiä, käyttöiäksi luvataan 35 000–55 000 tuntia.

Kommentoi Facebookissa