Saako Tesla ensimmäisen kunnon haastajan – intialaisjätti Tata aikoo investoida liki miljardin

Ensimmäiset FF 91:t voisivat parhaassa tapauksessa rullata tuotantolinjalta ulos ensi vuoden loppupuolella.

Ensimmäiset FF 91:t voisivat parhaassa tapauksessa rullata tuotantolinjalta ulos ensi vuoden loppupuolella. (Kuva Faraday)

Vahvojen huhujen mukaan 900 miljoonaa dollaria sijoitetaan sähköautotulokas Faraday Futureen.

AUTOT Sähköautopioneeri Teslalle on ilmestynyt viime vuosina uusia haastajaehdokkaita kuin sieniä sateella, mutta suurin osa niistä on vaipunut pian unholaan. Yksi tuoreista sähköautofirmoista on Faraday Future -niminen tulokas, joka on jo ehtinyt esitellä FF 91 -nimisen kilpailijan Tesla Model S:lle. Futuristisen oloinen sähkö-crossover vaikuttaa lupaavalta ainakin paperilla, mutta Faraday on paininut monenlaisten ongelmien kanssa lyhyen olemassaolonsa aikana.

Yritys suunnitteli vähemmän vaatimattomasti rakentavansa miljardin dollarin tehtaan USA:n Nevadaan, mutta hankkeesta ei tullut mitään rahoitusvaikeuksien vuoksi. Tämän projektin kaatumisen jälkeen uudeksi tuotantopaikaksi on kaavailtu Kaliforniasta löytynyttä Pirellin entistä rengastehdasta, jossa voitaisiin kuulemma työllistää jopa 1 300 ihmistä ja valmistaa 10 000 sähköautoa vuodessa.

Auto vaikuttaa lupaavalta, koska yli 1000-hevosvoimaisella FF 91:llä pitäisi päästä yli 700 kilometriä yhdellä latauksella.
Auto vaikuttaa lupaavalta, koska yli 1000-hevosvoimaisella FF 91:llä pitäisi päästä yli 700 kilometriä yhdellä latauksella. (Kuva Faraday)

Ensimmäiset FF 91:t voisivat parhaassa tapauksessa rullata tuotantolinjalta ulos ensi vuoden loppupuolella, jos suunnitelmat pitävät tällä kertaa kutinsa. Autosta on tehty jo yli 64 000 ennakkotilausta, joten yrityksen startin ei pitäisi kaatua ainakaan kysynnän puutteeseen. Faraday Futurea kroonisesti vaivanneiden rahoitusongelmienkin pitäisi olla nyt historiaa, koska firma on saamassa melkoisen jättipotin Intian suunnalta.

Useat kiinalaiset uutislähteet kertovat nimittäin, että intialainen Tata on sijoittamassa sähköautotulokkaaseen peräti 900 miljoonaa dollaria. Faraday Futuren koko arvoksi on laskettu noin yhdeksän miljardia taalaa, joten intialaiset ovat saamassa noin 10 prosentin omistusosuuden uudesta sähköautovalmistajasta.

Faraday tai Tata eivät ole kuitenkaan suostuneet vielä vahvistamaan uutista, joten asia odottelee lopullista vahvistusta. Tatan omistukseen kuuluu muun muassa brittiläinen Jaguar Land Rover, joka on panostamassa todella voimakkaasti sähköautoihin. JLR pääsisi Tatan Faraday-kaupan myötä käsiksi sähköautotulokkaan edistykselliseen teknologiaan verkottumisen osalta. Sitä on ollut kehittämässä Faraday Futuren kiinalainen kumppani LeEco, joka on niittänyt mainetta elektroniikkaspesialistina.

Virta saadaan 130 kilowattitunnin akkupaketista, ja auton luvataan singahtavan noin 2,4 sekunnissa nollasta sataan.
Virta saadaan 130 kilowattitunnin akkupaketista, ja auton luvataan singahtavan noin 2,4 sekunnissa nollasta sataan. (Kuva Faraday)

Faraday ei ole kärsinyt pelkästään talousongelmista viime aikoina, vaan yrityksessä on käynyt myös melkoinen kato avainhenkilöiden osalta. Firman taloudesta vastannut Stefan Krause irtisanoutui nimittäin lokakuussa, ja lisäksi teknologiapomo Ulrich Kranzin sopimus purettiin äskettäin. Faraday Future on kuitenkin yrittänyt vakuutella, että näiden henkilöiden lähtö ei ole vaikuttanut tutkimus- ja tuotekehitysprosessiin.

Toivottavasti firma pääsee nyt kunnolla jaloilleen, jos Tatan investointi saa vahvistuksensa. Itse tuote vaikuttaa ainakin lupaavalta, koska yli 1000-hevosvoimaisella FF 91:llä pitäisi päästä yli 700 kilometriä yhdellä latauksella NEDC-syklin mukaan mitattuna. Virta saadaan 130 kilowattitunnin akkupaketista, ja auton luvataan singahtavan noin 2,4 sekunnissa nollasta sataan kolmella sähkömoottorilla toteutetun nelivedon ansiosta. Toivoa sopii, että Tatan investointi kiihdyttää yrityksen yhtä ripeään nousuun.

Kommentoi Facebookissa