TERVEYS Uimarannoilla esiintyy tänä kesänä historiallisen paljon sinilevää. Hellekausi voi tuoda mukanaan myös muita uimarantavesien laatuun liittyviä ongelmia. Edellisen hellekesän aikana vuonna 2014 lisääntyivät sekä norovirusten että vibriobakteerien aiheuttamat infektiot.
Vuoden 2014 useat norovirusepidemiat olivat yhdistettävissä uimarantojen suuriin kävijämääriin, uimiseen käytettyyn aikaan ja saniteettitilojen epäsiisteyteen. Uimareiden tulisikin huomioida, että vatsataudissa ja heti sen jälkeen ei ole syytä mennä yleisille uimarannoille, jotta ei levitä tautia aiheuttavia mikrobeja eteenpäin. On myös hyvä muistaa, että uimavesi ei ole juomakelpoista.
Vuonna 2014 Suomessa havaittiin myös Vibrio-sukuun kuuluvien bakteerien aiheuttamia infektioita. Lämpimissä murtovesissä suotuisissa olosuhteissa lisääntyvät vibriot voivat aiheuttaa vatsatautia sekä iho- ja korvatulehduksia. Jos bakteeri pääsee verenkiertoon, pitkäaikaissairaat tai vastustuskyvyltään heikentyneet henkilöt voivat saada vakavan yleisinfektion. Itämeressä uimista tulisikin varoa, jos iho on rikki tai siinä on haavaumia.
Uimavesivälitteistä epidemiaa epäiltäessä kunnan epidemioiden selvitystyöryhmän tulee täyttää epidemiaepäilyilmoitus Valviran ohjeistuksen mukaisesti. THL antaa tarvittaessa asiantuntija-apua ja tekee jatkotutkimuksia mahdollisten uimavesivälitteisten epidemioiden yhteydessä.
Euroopan tautikeskus ECDC seuraa kesäisin Itämeren ympäristöolosuhteiden suotuisuutta vibrioiden kasvulle. ECDC julkaisee tilanteesta viikoittain raportin, jota myös THL seuraa.
- Lähde THL
Kommentoi Facebookissa