Lapissa irtauduttiin omaan ratkaisuun jo ennen sote-uudistusta – kokonainen keskussairaala Mehiläiselle

STM pelkää, että sote-uudistuksen jälkeinen Lapin maakunta ei pysty jatkossa edes toimimaan, kun kolmasosa sote-rahoituksesta lohkaistiin jo pois.

STM pelkää, että sote-uudistuksen jälkeinen Lapin maakunta ei pysty jatkossa edes toimimaan, kun kolmasosa sote-rahoituksesta lohkaistiin jo pois. (Kuva Fotolia)

Valtuustot hyväksyivät Meri-Lapissa Suomen suurimman terveydenhuollon yksityistämishankkeen.

SOTE Maanantaina Meri-Lapin kuntien valtuustoissa käytiin äänestyksiä, joita seurattiin tarkkaan pääkaupunkiseudulla asti sosiaali- ja terveysministeriössä.

Kemi, Keminmaa, Simo ja Tornio olivat perustamassa yhdessä terveysjätti Mehiläisen kanssa yhteisyritystä, joka tuottaisi alueen terveyspalvelut 15 vuoden ajan. Yhteisyritykselle on tulossa myös Kemissä sijaitseva sairaanhoitopiirin hallinnoima Länsi-Pohjan keskussairaala.

Asiaa on valmisteltu jo toistakymmentä vuotta. Sote-uudistuksen myötä avautuvista miljardien terveysmarkkinoista Päivän Lehti kirjoitti vuodenvaihteessa tässä.

Matkan varrella niin sanottu valinnanvapauslaki on tarkentunut ja aikataulut muuttuneet, myös palveluseteleiden käyttö erikoissairaanhoidossa on herättänyt keskustelua. STM:n ylijohtaja Kirsi Varhila vahvisti Päivän Lehdelle, että kuntien sairaalat on mahdollista jatkossa säilyttää esimerkiksi yksityisten toimesta, jos kriteerit vain täytetään.

Lapissa suunniteltu suuri terveydenhuollon yksityistämisratkaisu kuitenkin huoletti ylijohtaja Varhilaa. Noin kolmasosa maakunnan sote-rahoituksesta olisi jatkossa sidottu vuosiksi yksityisen yrityksen kanssa tehdyn sopimuksen puitteissa

– Kyllä maakunnan toimintaedellytykset tuossa hyvin viedään. Yhteisyritys ei sinänsä sitä aiheuta, mutta yrityksen puitteissa tehtävä ulkoistus, Varhila kommentoi STT:lle.

– Aika nopeasti alkavat neuvottelut, joudutaanko maakunta liittämään johonkin toiseen maakuntaan, jos se ei taloudellisesti pysty tuottamaan peruspalveluita.

Ministeriö yritti vaikuttaa asiaan nimittämällä vielä viime hetkillä kaksi entistä lappilaista ministeriä Maija Raskin ja Hannes Mannisen Lapin sote-sopan selvityshenkilöiksi, mutta kunnat eivät halunneet enää odottaa heidän näkemyksiään.

Kunnanvaltuustot päättivät osin tiukkojenkin äänestysten jälkeen yhteisyrityksen perustamisesta. Torniossa 25 valtuutettua oli puolesta ja 18 vastaan, mutta asian ratkaisi lopullisesti Kemin tulos 22–21.

Punaisessa Kemissä valtuuston suurin puolue on vasemmistoliitto, joka vastusti yhteisyrityksen perustamista. Äänestystulos oli lopulta kiinni viimeisestä äänestäjästä, joka sattui olemaan yhteisyrityksen puolesta äänestänyt sosialidemokraatti.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin hallitus on päättämässä perjantaina yhteisyrityskumppanin hankinnasta. Kauppalehti laskee, että Mehiläisen kanssa solmittavan sopimuksen yhteisarvo on yli 1,1 miljardia euroa.

Kommentoi Facebookissa