Lapsiasiavaltuutettu haluaa käyttöön kaverivastuun – kiusattujen lasten määrä on laskenut

Lapsiasiavaltuutettu toivoo, että jokainen lapsi pysähtyisi miettimään vastuutaan kavereista.

Lapsiasiavaltuutettu toivoo, että jokainen lapsi pysähtyisi miettimään vastuutaan kavereista. (Kuva Fotolia)

Yläkoulun oppilaista vähintään kerran viikossa koulukiusattuna oli noin kuusi prosenttia oppilaista.

KOULUKIUSAAMINEN Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila peräänkuuluttaa alkavana lukuvuonna 2018–2019 lasten kanssa puhetta kaverivastuusta.

– Jokaisen lapsen on pysähdyttävä miettimään vastuutaan kavereista. Toivon, että viljelemme tähän maahan käyttöön termin ”kaverivastuu”. Yhdessä lasten kanssa on hyvä pohtia tämän sanan sisältöä.

Kurttila itse toivoo, että tällä vahvistetaan jokaisesta huolehtimista ja auttamista, vastuuta pyytää toinen mukaan sekä kiusaamattomuutta.

– Jatkossa toivon tämän löytyvän myös valtakunnan kasvatustavoitteista, kuten varhaiskasvatussuunnitelman perusteista ja perusopetuksen opetussuunnitelman perusteasiakirjasta, Kurttila esittää.

Kouluterveyskyselyn mukaan viikoittain kiusatuksi tulevien lasten määrä on laskenut. Vuonna 2017 yläkoulun oppilaista vähintään kerran viikossa koulukiusattuna oli noin kuusi prosenttia oppilaista.

– Lasten väliseen kiusaamiseen suhtaudutaan yhä vakavammin. Tarvitsemme silti kulttuurimuutosta, jossa lapset nähdään keskeisimpinä toimijoina nykytilan petraamisessa. Aikuisten on tuettava lasten kaverivastuun kantamista, Kurttila muistuttaa.

Perusopetuksen yläkoulun oppilaiden kokemus luokan tai ryhmän kanssa yhdessä viihtymisestä on kuitenkin heikentynyt viime vuosina.

Lue myös: THL: Pelkän peruskoulun suorittaneiden äitien lapset voivat huonommin – ei ystäviä tai harrastuksia

Kommentoi Facebookissa