Lapsilta puuttui rokotus – uusia tuhkarokkotapauksia on löydetty nyt kaksi

Tuhkarokkoon sairastuneen ensioireita ovat korkea kuume ja hengitystieoireet.

Tuhkarokkoon sairastuneen ensioireita ovat korkea kuume ja hengitystieoireet. (Kuvituskuva Fotolia)

Maksuton MPR-rokotus tai aiemmin sairastettu tuhkarokko antavat suojan tautia vastaan.

TERVEYS Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos THL kertoo, että Itä-Savossa on todettu kaksi uutta tuhkarokkotapausta. Toinen tapauksista on varmistettu laboratoriotutkimuksella ja toinen on oireiden perusteella hyvin todennäköinen. Molemmat sairastuneet ovat lapsia ja kuuluvat samaan perheeseen. Lapsia ei ollut rokotettu tuhkarokkoa vastaan.

Tartunnat liittyvät todennäköisesti Itä-Karjalan Kansanopiston leirikeskuksessa 11.6–25.6. olleeseen tuhkarokkoa sairastaneeseen henkilöön. Jatkotutkimuksien myötä selviää, ovatko tartunnat saman virustyypin aiheuttamia.

Punkaharjulla Itä-Karjalan kansanopiston leirikeskuksessa majoittui ja teki töitä italialainen ryhmä, josta yksi henkilö sairastui melko lailla heti kuumetautiin. Savonlinnan keskussairaalassa hänet tutkittiin kuumeisena rokkopotilaana torstaina 22.6.2017, minkä jälkeen hän oli päiviä osastohoidossa.

Potilaan verinäytteiden perusteella diagnoosiksi varmistui tuhkarokko. Seurue jatkoi miehen toivuttua matkaansa Baltian maihin. Päivän Lehden artikkelin asiasta voit lukea tästä.

Tartuntojen jäljitykset ovat parhaillaan käynnissä ja altistuneita kartoitetaan. Tartunnan jäljitykseen osallistuvat Sosterin sairaalahygieniayksikön lisäksi kunnan tartuntatautihenkilökunta sekä valtakunnallisesti THL.

Tuhkarokko on erittäin herkästi tarttuva virustauti, joka voi aiheuttaa aivotulehduksen tai keuhkokuumeen. Itämisaika tartunnasta ensioireiden alkuun on yleensä 9–11 vuorokautta, vaihdellen 7–21 vuorokauteen.

Tuhkarokkoon sairastuneen ensioireita ovat korkea kuume ja hengitystieoireet. Kasvoilta vartalolle leviävä ihottuma alkaa 3–5 vuorokauden kuluttua ensioireista ja kestää runsaan viikon.

Mikäli olet altistunut tuhkarokolle ja sinulla on tuhkarokkoon viittaavia oireita, ota ensin puhelimitse yhteyttä terveyskeskukseen tai sinua hoitavaan tahoon ja kerro tartunnan mahdollisuudesta. Näin sinut voidaan ohjata tutkimuksiin ja hoitoon tavanomaisten odotustilojen ohi. Tällä vältetään muiden potilaiden altistuminen.

Kaksi tuhkarokko-vihurirokko-sikotauti MPR-rokoteannosta tai aiemmin sairastettu tuhkarokko antavat hyvän suojan tautia vastaan. MPR-rokotus on kaikille maksuton.

Kommentoi Facebookissa