Lasiavain-palkinto Max Seeckille – ”Tulee saamaan kunniapaikan työhuoneeni hyllyssä”

Max Seeckin ”Kauna” yhdistää klassisen suljetun huoneen mysteerin toiminnalliseen juoneen. (Kuva Marek Sabogal)

Kyseessä on vasta toinen kerta, kun suomalainen rikos- tai jännitysromaani palkitaan Lasiavaimella.

KIRJALLISUUS Suomen Dekkariseura kertoo, että Max Seeckin romaani Kauna (Tammi 2021) on voittanut pohjoismaisen rikos- ja jännityskirjallisuuden Lasiavain-palkinnon. Kaunan oli valinnut Suomen ehdokkaaksi Suomen dekkariseuran hallitus, koska vuoden 2022 Johtolanka-palkitusta Niko Rantsin teoksesta Sinun puolestasi vuodatettu ei ole käännöstä

Raadin jäsenillä oli luettavanaan teoksen tanskankielinen laitos Zetterborg-sagen (Gutkind 2022), kääntäjänään Siri Nordborg Møller. Kauna on ilmestynyt tänä vuonna myös Ruotsissa nimellä Djävulspakten.

Kyseessä on vasta toinen kerta, kun suomalainen rikos- tai jännitysromaani palkitaan Lasiavaimella. Edellinen suomalaisvoittaja oli Matti Röngän Ystävät kaukana vuonna 2007. Raati perusteli päätöstään seuraavasti:

”Kauna yhdistää klassista suljetun huoneen mysteeriä toiminnalliseen juoneen murhineen kaikkineen ja muistuttaa näin sekä Dorothy L. Sayersin Peter Wimseyn maailmaa, että tiedotusvälineissä nykyään kovasti arvostettuja kuvauksia seksistä ja suvun valtataisteluista HBO:n suositun Succession-sarjan tyyliin. Teos on kirjoitettu mukaansatempaavaan ja vauhdikkaaseen tyyliin yhdistelemällä kotoisuutta ja kauhua dekkarimaailmassa juuri nyt hyvin suosittuun tapaan.”

Max Seeck kertoo olevansa otettu voitosta ja kiittää perhettään, kustantajaansa Tammea sekä valintaan liittyviä tahoja.

– Arvostan tämän palkinnon kaikkein korkeimmalle ja se tulee saamaan kunniapaikan työhuoneeni hyllyssä, Max Seeck iloitsi tuoreeltaan voitosta kuultuaan.

Lasiavain-palkintoa on jaettu vuodesta 1992 lähtien. Palkinnosta päättää pohjoismaisten dekkarijärjestöjen nimeämä 15-henkinen raati, jossa on kolme jäsentä kustakin maasta.

Lue myös: Kirja-ala on pettynyt – hallitusohjelmassa halutaan tukea lukutaitoa, mutta kirjat kallistuvat

Kommentoi Facebookissa