Lasten nettisivuilla kerrotaan lapsen oikeuksista seikkaillen

Lasten sivut on suunniteltu siten, että ne kannustavat käyttäjää seikkailemaan sivuilla.

Lasten sivut on suunniteltu siten, että ne kannustavat käyttäjää seikkailemaan sivuilla. (Kuva Fotolia)

Opetushallituksen pääjohtaja toivoo myös opettajien hyödyntävän sivuja opetuksessa.

KASVATUS Lapsiasiavaltuutetun toimisto on julkaissut uudet alakouluikäisille lapsille suunnatut lastensivut.fi-verkkosivut. Lasten sivuilla kerrotaan lapsen oikeuksista ja annetaan tietoa palveluista, joiden puoleen lapsi voi ongelman kohdatessaan kääntyä.

Lasten sivut on suunniteltu siten, että ne kannustavat käyttäjää seikkailemaan sivuilla ja tutustumaan erilaisiin hahmoihin, joilla on kullakin oma lapsen oikeuteen liittyvä tarinansa.

Sivuilla on monia toiminnallisuuksia, joissa käyttäjät pääsevät esimerkiksi pelaamaan, äänestämään ja lähettämään sivuille oman uutisensa tai piirroksensa. Sivujen kehittämisessä on tehty yhteistyötä lasten, viranomaisten ja lapsijärjestöjen kanssa.

– Lasten sivut ovat alakoulujen opettajille erinomainen väline lapsen oikeuksien opettamiseen. Erityisen hyvin ne soveltuvat alakoulujen yhteiskuntaopin opetukseen, jossa tarkastellaan demokraattisen toiminnan arvoja ja perusperiaatteita kuten ihmisoikeuksia, tasa-arvoa sekä yhdenvertaisuutta, toteaa Opetushallituksen pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen.

Lasten sivut toimivat portaalina, johon on koottu tietoa muun muassa järjestöjen lapsille tarjoamista palveluista. Sivuilta löytyy paljon tietoa myös aikuisille, esimerkiksi kouluterveydenhoitajille ja kuraattoreille, jotka työssään auttavat lapsia.

– Suomessa on monia erinomaisia lapsille suunnattuja palveluja, mutta lasten näkökulmasta haasteena on se, että tieto niistä on hajallaan. Lasten sivut kokoavat tietoa yhteen. On tärkeää, että lapsi oppii tunnistamaan paitsi omat oikeutensa, myös tilanteet, jolloin omia oikeuksia loukataan, kertoo lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila.

Lasten sivuja kehitetään jatkossa käyttäjien palautteen perusteella. Toistaiseksi sivut ovat vain suomeksi, mutta tulevaisuudessa ne käännetään eri kielille. Sivut löytyvät klikkaamalla tästä.

Kommentoi Facebookissa