Lasten univaikeudet ovat yleisiä – uusi verkkosivusto tarjoaa toimivia hoitokeinoja

Lapset ovat yksilöitä, mutta uneen voidaan vaikuttaa.

Lapset ovat yksilöitä, mutta uneen voidaan vaikuttaa. (Kuva Fotolia)

Tuntemalla unta edistävät ja haittaavat tekijät, voidaan lasta auttaa nukkumaan paremmin.

UNIVAIKEUDET Nukkumiseen liittyvät vaikeudet aiheuttavat huolta ja hämmennystä monissa lapsiperheissä. Se ei ole yllättävää, sillä lasten uniongelmat ovat yleisiä kaikenikäisillä lapsilla. Lapsen unettomuus voi heijastua myös koko perheen hyvinvointiin.

Lapsen uneen liittyvissä kysymyksissä perheiden tukena on joukko ammattilaisia esimerkiksi neuvoloissa tai sosiaalihuollossa. Toimivat ratkaisut löytyvät usein yhdessä pohtimalla. Mutta mitkä asiat ovat edistäneet hyvää unta ja mistä on ollut haittaa?

Joskus unipulmien takana on erilaisia unihäiriöitä. Sellaisia ovat muun muassa vuorokausirytmin häiriöt ja unettomuuden eri muodot. Ne vaativat tarkemman hoitosuunnitelman, joka tehdään yhdessä ammattilaisen kanssa.

– Lapset ovat yksilöitä, mutta uneen voidaan vaikuttaa. Tuntemalla unta edistävät ja haittaavat tekijät voidaan kaikkia lapsia auttaa nukkumaan paremmin, kertoo tutkimuspäällikkö Juulia Paavonen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen julkaisema uusi verkkosivusto tarjoaa tietoa, ohjeita ja apuvälineitä. Sivut antavat tietoa 0–12-vuotiaiden lasten ja raskaana olevien äitien unesta ja sen kehityksestä. Sivustolta voi löytää tietoa myös lapsuusiän yleisimmistä unihäiriöistä ja niiden hoidosta.

Verkkosivuille on koottu käytännöllisiä neuvoja ja materiaaleja, jotka auttavat arvioimaan lapsen unen laatua ja tukevat nukkumista ja hyvää unta eri ikävaiheissa. Materiaalit toimivat myös keskustelun tukena esimerkiksi neuvolan vastaanotolla, kun perheen kanssa käsitellään uneen liittyviä kysymyksiä.

Uusi verkkosivusto on suunnattu lasten uneen liittyvien kysymysten parissa työskenteleville sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille, vanhemmille sekä muille aiheesta kiinnostuneille.

Lue myös: Uusi tutkimus antaa ensimmäistä kertaa kriteerit pikkulasten hyvälle unelle – yksilölliset erot ovat isoja

Kommentoi Facebookissa