Suurin osa suomalaisista ei muuta joulusuunnitelmiaan koronan vuoksi – ”Vietämme perhejoulun kotona”

Koronatilanteen vuoksi matkoja on kuitenkin peruttu ja joulua aiotaan juhlia tavallista pienemmällä porukalla.

Koronatilanteen vuoksi matkoja on kuitenkin peruttu ja joulua aiotaan juhlia tavallista pienemmällä porukalla. (Kuvituskuva Fotolia)

Pääsääntöisesti kotitalouksissa lahjahankintoja tehdään kuten ennenkin.

KORONAVIRUS Noin 65 prosenttia suomalaisista ei usko koronan vaikuttavan jouluviettosuunnitelmiinsa lainkaan. Tuloerot vaikuttavat jossain määrin siihen koska lahjat hankitaan, sen sijaan Black Fridayn kaltaisilla kampanjoilla ei ole yleisesti suoraa vaikutusta jouluostoksiin, joskin ikä- ja alue-eroja löytyy.

Koronan vaikutuksia suomalaisten tämän vuoden joulusuunnitelmiin ja lahjahankintoihin selvittivät POP Pankki ja IROResearch. Suomalaisista joulunviettokyselyyn vastanneista 22 prosenttia empii vielä kantaansa seuraten koronatilanteen kehittymistä. Sen sijaan noin joka kahdeksas on jo muuttanut suunnitelmiaan.

Alueellisessa tarkastelussa hieman alle puolet eli 47 prosenttia pääkaupunkiseudulla asuvista uskoo koronan vaikuttavan joulun viettoon. Pohjanmaalla peräti 83 prosenttia vastaajista aikoo pitää kiinni joulusuunnitelmistaan.

Koronatilanteen vuoksi esimerkiksi joulun matkoja on peruttu ja joulua aiotaan juhlia tavallista pienemmin tai pienemmällä porukalla.

– Ei lähdetä mummolaan joulun viettoon. Vietämme perhejoulun kotona, eräs vastaajista kommentoi viitaten matkustamiseen ja sukulaisten tapaamiseen.

Korona näkyy myös lahjahankintakäyttäytymisessä, osittain siksi, että väkijoukkoja halutaan välttää mutta myös siksi, että monella on vähemmän rahaa käytettävissään. Pääsääntöisesti kotitalouksissa lahjahankintoja tehdään kuten ennenkin.

Juttuvinkki: Koronakriisin vaikutukset näkyvät lasten hädässä – ”Kriisi tuonut esiin järjestelmämme heikkouksia”

Yli 70 000 euron vuositulojen talouksissa 78 prosenttia vastaajista sanoo, että aikoo hankkia lahjoja saman verran kuin aikaisemmin. Myös 60 prosenttia alle 30 000 euron vuositulojen talouksistakin suunnittelee hankkivansa lahjoja tavalliseen tapaan.

Kainuussa peräti puolet aikoo jättää lahjahankinnat väliin. Kanta- ja Päijät-Hämeessä joka kolmas aikoo olla hankimatta lahjoja, toisaalta kyselyn aktiivisimmat jouluvalmistelijat löytyvät niin ikään Kanta-Hämeestä eli 29 prosenttia.

Naisista 20 prosenttia on jo aloittanut jouluhankintojen tekemisen, kun miesten vastaava luku on kahdeksan prosenttia. Naisista lähes 25 prosenttia on kuitenkin vähentämässä lahjahankintojaan, miehistä lahjojen vähentämistä on harkinnut 13 prosenttia. Miehistä peräti 24 prosenttia ei aio hankkia lahjoja lainkaan, kun naisista 16 prosenttia jättää lahjat hankkimatta.

Kaikista vastaajista vain 16 prosenttia aikoo hyödyntää Black Fridayn kaltaisia tarjouskampanjoita joulun lahjahankinnoissa. Loppuvuoden alennuskampanjoita hyödyntävät eniten 35–44-vuotiaat. Vastaukset perustuvat Tuhat suomalaista -kyselytutkimukseen, joka tehtiin 22.–30.9.2020.

Lue myös: Luomukinkulla on jo vakiintunut paikka joulupöydässä – myydään todennäköisesti tänäkin vuonna loppuun

Kommentoi Facebookissa