Luomukinkulla on jo vakiintunut paikka joulupöydässä – myydään todennäköisesti tänäkin vuonna loppuun

Luomukinkkujen saatavuus on parantunut ja menekki noussut viime vuosina, ja kauppa odottaa niille hyvää kysyntää myös tänä jouluna.

Luomukinkkujen saatavuus on parantunut ja kauppa odottaa niille hyvää kysyntää myös tänä jouluna. (Kuva Fotolia)

Luomukinkkuja on tänä vuonna markkinoilla viime vuotta enemmän.

RUOKA Pro Luomun arvion mukaan markkinoille tulee tänä jouluna noin 125 000 kiloa kotimaista luomukinkkua. Viime vuonna luomukinkkuja oli tarjolla 90 000 kiloa, mikä johtui suurelta osin saatavuusongelmista.

Päivittäistavarakaupan ketjujen mukaan luomukinkut todennäköisesti myydään siitä huolimatta tänäkin vuonna loppuun. Kaikilla kaupparyhmillä on keskusliikkeiden kautta tarjolla tänä vuonna vain kotimaisia luomukinkkuja.

Osto- ja myyntijohtaja Janne Vuorinen kertoo, että Kesko on varautunut tänä vuonna hieman suurempaan luomukinkkumäärään kuin viime vuonna.

– Uskomme luomukinkkujen myynnin kasvavan tänä vuonna, sillä kotimaassa on nyt paljon joulunviettäjiä, jotka ovat aiemmin viettäneet joulun ulkomailla. Myös saatavuus on melko hyvällä tasolla, toki suosituimmat tuotteet voivat olla vähissä ennen joulua, kertoo Janne Vuorinen.

Myös SOK:n valikoimapäällikkö Juha Niemisen mukaan koronatilanne vaikuttaa joulukauppaan monin tavoin. Joulua vietetään kotimaassa, ja pääsääntöisesti pienellä porukalla.

– Luomukinkkukaupassa tämä näkynee etenkin pienten kinkkujen menekin kasvuna. Luomukinkun ostajan kannattaakin olla ajoissa liikenteessä varmistaakseen, että saa haluamansa kinkun, Juha Nieminen kertoo.

Juttuvinkki: Luomun myynti on yli tuplaantunut vuosikymmenessä – hedelmät, maito ja vihannekset suosikkeina

Koronapandemia on sysännyt ruuan verkkokaupan kasvuun, ja yhä useampi on halukas tilaamaan myös luomukinkun netistä. Tapola Oy lähtee tänä vuonna verkkokauppaan mukaan nimenomaan luomukinkkuihin keskittyvällä konseptilla. Toimitusjohtaja Kristian Tapolan mukaan Luomukinkku.fi-verkkokauppa on herättänyt kuluttajissa heti kiinnostusta.

– Olemme toimineet luomumarkkinoilla nyt vuoden verran. Halusimme tuoda jotain uutta myös kotimaisten luomukinkkujen ympärille ja etsiä uusia kuluttajia, jotka eivät ole vielä aikaisempina jouluina luomukinkkua hankkineet, Kristian Tapola kertoo.

Samaa mieltä on Lihatukku Harri Tammisen myynti- ja markkinointijohtaja Tero Oinonen.

– Luomun käyttö on laajentunut viime vuosina eri väestöryhmiin, ja jo useamman vuoden peräkkäin olemme myyneet kaikki tuottamamme luomukinkut, sanoo Tero Oinonen.

Luomukinkku ei sisällä lainkaan fosfaatteja eikä arominvahventeita, sillä luomusäädökset kieltävät niiden käytön luomulihajalosteiden valmistuksessa. Koska vettä sitovia fosfaatteja ei käytetä, luomukinkku säilyttää lihaisuutensa myös paistettaessa.

Luomu on Suomessa ainoa viranomaisen valvoma tuotantotapa, jossa eläinten hyvinvoinnille asetetaan tavanomaista korkeammat vaatimukset.

Lue myös: Luomuvihannesten valikoima on laajentunut – uutuuksia muun muassa suomalainen fenkoli, jättisipuli ja lehtiselleri

Kommentoi Facebookissa