NHL starttaa – SM-liigan poikkeukselliseen kauteen luvassa yllätyksiä

Ilves on monen lamavuoden jälkeen palannut suomalaisen jääkiekkoilun kärkipäähän

Ilves on monen lamavuoden jälkeen palannut suomalaisen jääkiekkoilun kärkipäähän. (Kuva AOP)

SM-liigan kärkipään joukkueet ovat menettämässä useita tärkeitä pelaajia, kun NHL:n harjoitusleirit alkavat joulukuussa.

JÄÄKIEKKO Jääkiekon SM-liigassa on tänä syksynä nähty poikkeuksellisen paljon tasokkaita pelaajia. NHL on ollut syksyllä koronakautensa jälkeen ”kesätauolla” ja peräti 13 SM-liigan seuraa on käyttänyt pelaajia, joilla on NHL-sopimus.

Joulukuussa NHL on kuitenkin palaamassa syysuniltaan. Kausi on määrä aloittaa tammikuussa ja harjoitusleirit käynnistynevät jo ennen joulukuun puoltaväliä.

SM-liigassa pelaavat NHL-kiekkoilijat suuntaavat siis pian Pohjois-Amerikkaan. Tämä tietänee muutoksia SM-liigan seurojen voimasuhteisiin.

Sarjan kärjessä porskuttavalla Ilveksellä on peräti seitsemän pelaajaa, joilla on NHL-sopimus. Hyökkääjä Arttu Ruotsalainen ja puolustaja Juuso Välimäki ovat olleet SM-liigan peleissä häikäisevässä vireessä, mutta pian Ilves joutuu tulemaan toimeen ilman heitä.

Sarjakakkonen Lukko menettää NHL:ään hyökkääjä Aleksi Saarelan ja puolustaja Ville Heinolan. Jälkimmäinen nähtäneen joulu-tammikuussa Suomen paidassa nuorten MM-kisoissa Edmontonissa.

Sarjassa kolmantena olevalla kauden yllättäjällä Pelicansilla on viisi NHL-sopimuspelaajaa. Neljäntenä olevalla HIFK:lla on myöskin viisi NHL-sopimuspelaajaa, joista tosin Henrik Borgströmin on määrä pelata HIFK:ssa koko kausi.

Kärpät teki maanantaina sopimuksen kokeneen Juhamatti Aaltosen kanssa. Hänen on määrä paikalta Jesse Puljujärveä, joka on siirtymässä Edmonton Oilersin riveihin. Myös hyökkääjä Janne Kuokkanen on siirtymässä Kärpistä NHL:ään New Jersey Devilsin vahvuuteen.

Juttuvinkki: Leijonat oli pilata vuosisadan jääkiekkoihmeen – ”Jos nyt häviätte noille suomalaisille…”

SM-liigan runkosarjasta takana on vasta kolmannes, kun NHL-pelaajat palaava Pohjois-Amerikkaan. Mielenkiinnolla seurataan, miten Ilves, Pelicans ja HIFK vastaavat haasteeseen menettäessään monta syömähammastaan.

Ilman NHL-vahvistuksia syksyllä ovat pelanneet vain Tappara ja Sport. Vaikeuksissa ollut Tappara on sarjataulukossa vasta yhdeksäntenä. Sport on viimeisenä.

Tapparan ja Sportin tasoa NHL-pelaajien poistuminen Liigasta ei kompensoi. Tapparan heikko menestys johtuu joukkueen sisäisistä ongelmista. Sportin tapauksessa pelaajamateriaalin taso ei yksinkertaisesti riitä.

Talvella SM-liigan seuroille tuo haasteita myös koronatilanne. JYP ja SaiPa lomauttivat loppuvuodeksi valmennusjohtonsa. Useampi seura on leikannut palkkojaan.

Epävakaan taloudellisen tilanteen takia voimasuhteet voivat muuttua vielä paljonkin. Poikkeusoloissa pelattava erikoinen kausi voi tuoda vielä merkittäviä yllätyksiä.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Parjattu Jukurit teki jättiyllätyksen – Lukko kiitti

Kommentoi Facebookissa